Šparugada je postala turistički brend

Zajedničkom večerom organizatori i gosti najavili su dvadesetu Šparogadu
Zajedničkom večerom organizatori i gosti najavili su dvadesetu Šparogadu

Kako ove godine iz organizacijskih razloga neće biti natjecanja restorana i konoba u pripremi jela od šparoga, kao uvod u ovogodišnju, dvadesetu Šparugadu bila je zajednička večera predstavnika dosadašnjih organizatora i gostiju u restoranu Casino hotela Mulino na Plovaniji. Dvadeseto izdanje Šparugade službeno su najavili predsjednik i članovi Organizacijskog odbora Šparogade Goran Brčić, Tiffany Krošl i Michele Kozlović, te direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese.

- Šparugadu svih ovih godina na svojim leđima nose brojni volonteri, a ove godine Šparugadu održavamo pod pokroviteljstvom župana Vlatera Flega, Turističke zajednice Istarske županije i turističkog klastera ovog dijela Istre, čije predstavnike ovdje pozdravljam i zahvaljujem na pomoći. Veliku pomoć pružao nam je ovih godina i Rino Duniš pronalazeći sponzore. Od mjesne pučke fešte stvorili smo jedinstven brend za cijelo bujsko područje i tradiciju treba nastaviti, rekao je Goran Brčić.

- Nadam se da će posjetitelji biti zadovoljni programom koji smo pripremili, od gastro sadržaja do koncerata. Velik broj gostiju po tradiciji dolazi na predstavljanje i degustaciju jela sa šparogama. Iako vrijeme ovog proljeća nije bilo najpovoljnije za šparoge, nadam se da će berača biti dosta, a bit će opet zanimljivo natjecanje za najdulju šparogu – dodala je Tiffany Krošl.

Kuharska ekipa hotela Mulino pripremila je za ovu večer tri slana i jedno slatko jelo sa šparugama. Kasnijim glasovanjem uzvanici su potvrdili da im se najviše dopao sufle sa šparugama, poslužen uz Frankovićev mladi sauvignon. Još su na stolu bili fuži sa škampima i šparugama, te janjeći kotlet na radiću i šparugama, a uz ta jela poslužena su Degrassijeva vina sauvignon i kupaža blanc riserva odležana godinu dana u drvenim bačvama. Za desert je poslužena krostata sa šparogama uz Sinkovićev muškat.

Organizatori su ovom prigodom posebno zahvalili gastro stručnjaku i publicisti Dragi Orliću koji je dao ideju o održavanju natjecanja konoba u pripremanju jela sa šparugama u cilju veće promocije i valorizacije te samonikle istarske delicije. Priznanje će mu biti dodijeljeno u subotu, na predstavljanju jela sa šparugama. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter