Šparoge povezuju gastronomiju, sport i zabavu


U petak, 21. travnja počinje trodnevna 20. Šparogada u Kaštelu kada će se prirediti bogat kulturno-zabavni, eno-gastronomski i sportski program. Sve počinje u 17 sati međunarodnim malonogometnim turnirom, a slijedi smotra klapa u 19 sati. Zabava prvog dana završava Night Expressom koji će održati koncert s početkom u 22 sata.

U subotu program počinje u osam sati međunarodnim boćarskim turnirom. Nastavlja se u 13 sati kada kreće dječja šparogada, biciklijada i likovna radionica. Od 13 do 18 sati traje natjecanje u branju šparoga i natjecanje za najdužu šparogu. Izložba automobila nazvana "tuning expo" najavljena je za 15 sati. Od 16 sati slijedi program "popodne s bikerima". Izložba jela od šparoga lokalnih ugostitelja i kaštelanskih domaćica na programu je od 18.30 sati, a pola sata kasnije degustacija tih istih jela uz bogatu ponudu vina lokalnih proizvođača. Tijekom čitavog dana, od 10 do 21 sat održat će se sajam autohtonih i lokalnih proizvoda. Program drugog dana završava koncertom grupe Opća opasnost koji se očekuju na sceni u 23 sata.

I posljednjeg dana, u nedjelju, održat će se sajam autohtonih i lokalnih proizvoda tijekom čitavog dana, od 10 do 21 sat. Turnir u stolnom tenisu počinje u 10 sati kada i sveta misa. Izložba oldtimera kreće u 14 sati, a u 17 sati kulturni program i podjela priznanja. Trodnevni program završava megašparogadom koja je najavljena za 18.30 sati.

Organizatori su četiri udruge iz Kaštela: KUSD Lipa, Zajednica Talijana, Boćarski klub i Mjesni odbor. Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija.

Retro gurmanska biciklijada

U sklopu Šparogade u nedjelju će se održati retro gurmanska biciklijada sjeverozapadnom Istrom nazvana "Istrianissima" koju organizira BBK Grožnjan. U 10 sati započet će pedaliranje na starim biciklima zelenim krajobrazima Istre. Posjetit će vinske podrume i kušati vina Kozlovića, Brajka i Sinkovića u kombinaciji s lokalnim proizvodima. Zatim, konobu Atelier u Marušićima i  Grožnjan gdje će se družiti uz istarsko vino i domaći pršut. U 16 sati predviđen je povratak u Kaštel s ručkom na bazi divljih šparoga. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter