Najlakše ih je brati ako se penjete uzbrdo jer su tada uocljivije, a iskusni beraci nikad ih ne beru hodajuci nizbrdo· Treba lomiti preko prsta, a ne rezati. Za bolji okus možete dodati malo šecera i maslaca u vodu u kojoj se kuhaju, a mogu se jesti i sirove - ako ih do sada niste kušali, zagrizite glavicu tek ubrane šparogeNekoc su ih smatrali luksuznim, »kraljevskim« povrcem, a danas su cijenjene namirnice gurmana diljem svijeta. Najlakše ih je brati ako se penjete uzbrdo jer su tada uocljivije, a iskusni beraci nikad ih ne beru hodajuci nizbrdo. U Dalmaciji su s minskih polja ploce s upozorenjem preseljene na podrucja šparuga da bi se na taj nacin sprijecili konkurenti u branju. Vecina zna da se radi o šparogama. No, vecina ih i priprema na dva do tri nacina, a sada ih možete spremati poput pravih kulinarskih strucnjaka. Za to se pobrinula Rijecanka Tereza Vujic napisavši specijaliziranu kuharicu »Šparoge - jela od divljih i uzgojenih šparoga« koja sadrži recepte za salate, juhe, jela s mesom i ribom, omlete, nabujke i još puno toga.A osim recepata evo i nekoliko savjeta. Kad se uberu treba ih staviti u vodu i cim prije pripremiti ili zalediti jer stajanjem otvrdnu. Takoder ih treba lomiti preko prsta, a ne rezati. Za bolji okus možete dodati malo šecera i maslaca u vodu u kojoj se kuhaju, a mogu se jesti i sirove - ako ih do sada niste kušali zagrizite glavicu tek ubrane šparoge.
Mnogi stanovnici našeg priobalja u proljece, cim otopli, krecu u potragu po slabo dostupnim mjestima i kamenjarima za divljim šparogama. To je vrijeme kada ljubitelji ove plemenite povrtnice iz porodice ljiljana dolaze na svoje, a u njezinim gastronomskim delicijama uživaju mnogi. Zanimljivo je da se odnedavno branje šparoga nudi i kao dio turisticke ponude pa vas ne treba iznenaditi kada vidite Japance kako se u pratnji vodica uspinju po domacim proplancima. Šparoge brzo rastu, pa tako, ako ih na jednom podrucju uberete, nakon cetiri do pet dana opet možete svratiti na to isto mjesto, posebice ako je u meduvremenu padala kiša. A da su šparoge zaista postale turisticki brend dokazuju i festivali što se »u njihovu cast« organiziraju u Istri i Primorju.(Doris ŽIKOVIC)