Španjolskim bankama do 100 mlrd eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri financija eurozone objavili su u subotu kako su spremni pomoci posrnulim španjolskim bankama u iznosu do 100 milijarda eura, objavljeno je nakon višesatnih telefonskih konzultacija 17 clanica eurozone.

Španjolski ministar gospodarstava Luis de Guindos u Madridu je nakon telefonskih konzultacija zemalja eurozone objavio kako ce cetvrta ekonomija eurozone formalno i podnijeti zahtjev za europskom financijskom pomoci za svoj bankarski sektor. Financijska ce pomoc biti usmjerena u fond za dokapitalizaciju bankarskog sektora, a španjolska vlada ce biti odgovorna za taj zajam.

Guindos je rekao da ce pomoc ici u bankarski sektor bez uvjeta novih strogih mjera štednje.

"Euroskupina je informirana da ce španjolske vlasti vrlo brzo formalno tražiti pomoc i spremna je pozitivno odgovoriti na taj zahtjev", naveo je taj forum u priopcenju.

Španjolska bi mogla zatražiti pomoc tek nakon što dobije analizu neovisnih konzultantskih kuca o tome koliki je iznos potreban za dokapitalizaciju njezinih banaka, što se ocekuje za nešto više od tjedan dana.

Europska komisija je priopcila u subotu da je sigurna da ce Španjolska povratiti povjerenje tržišta nakon najave da ce Madrid uskoro zatražiti financijsku pomoc za svoje banke, koja bi mogla iznositi do 100 milijardi eura.

"Zahvaljujuci dubinskom resktrukturiranju financijskog sektora i pokretanju strukturnih reformi te proracunskoj konsolidaciji, sigurni smo da ce Španjolska povratiti povjerenje ulagaca i tržišta i stvoriti uvjete za stalni rast i otvaranje radnih mjesta", napisali su u priopcenju predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za gospodarske poslove Olli Rehn.

Ministri financija Francuske Pierre Moscovici i Njemacke Wolfgang Schauble pozdravili su sporazum u eurozoni o pomoci Španjolskoj za dokapitalizaciju njezinih banaka i ocijenili da se radi o "jakom znaku solidarnosti i "dobrom putu".

Medunarodni monetarni fond u subotu je objavio kako je spreman pomoci u pracenju financijske pomoci kojom ce eurozona spasiti posrnule španjolske banke te je ocijenio da je predvideni iznos izdašan.

"MMF je spreman, na poziv clanica Euroskupine, poduprijeti provedbu i pratiti financijsku pomoc putem redovitih izvještaja", napisala je direktorica Fonda Christine Lagarde u priopcenju objavljenom nakon telefonskih konzultacija 17 ministara financija eurozone na kojima je usuglašeno da ce se na raspolaganje Španjolskoj staviti iznos do 100 milijarda eura.

Diplomatski izvori upoznati s tijekom konzultacija objavili su kako je tijekom 2,5 satnih pregovora upravo uloga MMF bila predmetom najžucnijih razgovora. Španjolska je željela svesti ulogu te institucije na minimum i na kraju je dogovoreno da ce MMF pomoci u nadziranju reformi španjolskog bankarskog sustava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter