Španjolski ustavni sud poništio odluku Katalonije o referendumu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolski ustavni sud poništio je odluku parlamenta sjeveroistočne pokrajine Katalonije o održavanju referenduma o nezavisnosti te pokrajine od ostatka Španjolske, zakazan za rujan 2017. godine, objavljeno je u srijedu.

Ustavni sud je dao odgovor na zahtjev središnje vlade u Madridu, koja je preko državnog odvjetništva zatražila zaustavljanje bilo kojeg koraka koji bi ugrozio cjelovitost zemlje. Prema aktualnom ustavu, donesenom 1978., referendumi se mogu organizirati jedino na razini čitave Španjolske.

U listopadu je, međutim, katalonski parlament u kojem većinu mjesta imaju stranke koje podržavaju samostalnost Katalonije, otpočeo postupak organiziranja refrenduma. Ustavni sud je upozorio katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i predsjednicu katalonskog parlamenta Carme Forcadell kako će morati preuzeti odgovornost te ne isključuje njihov kazneni progon.

Vlada desnog centra španjolskog premijera Mariana Rajoya, koja je u studenome dobila novi četverogodišnji mandat, poručila je kako je spremna razgovarati o većoj autonomiji te regije, no odbija organiziranje referenduma.

"Čega se boje? Moj dojam je da se boje istinskog dijaloga, pitanja i slušanja, jer sami ne vjeruju kako su sposobni uvjeriti ljude u Kataloniji", izjavio je Francesc Homs, glasnogovornik katalonskog parlamenta i zagovornik referenduma. "Zar stvarno vjeruju kako će sudovima i odredbama zaustaviti demokratski zahtjev?".

Zastupnica vladajuće španjolske Narodne stranke (PP) u katalonskom parlamentu, Alicia Sánchez Camacho, rekla je kako španjolska "vlada želi razgovarati jer je zanimaju pravi problemi Katalonaca, što nije referendum". "Nećemo biti dijelom nikakve radne skupine koja ima namjeru razgovarati o dezintegraciji Španjolske", rekla je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter