Španjolski slikar Heli Garcia predstavljen u Pooli


U prisustvu pulskih, ali i riječkih i slovenskih ljubitelja umjetnosti, kao i samog autora, večeras je u Galeriji Poola otvorena izložba radova španjolskog slikara Helija Garcie pod nazivom "Idill". Svrstavajući njegove radove u neomagični realizam, domaćin, Robert Pauletta sugerirao je publici da obrati pažnju na kadrove.

- To je bitan dio priče, a sve drugo jest slikarstvo kakvo smo poznavali nekad, u davnim vremenima. Kadar, vidljiva energija rada i ta magičnost katastrofičnog ili ratničkog realizma, kazao je Pauletta.

Heli Garcia je domaćine upoznao s umjetničkom scenom u Granadi, sredini s bogatom slikarskom tradicijom, u kojoj postoji velik autorski angažman i pozitivna konkurencija između umjetnika i gdje svatko nastoji ostvariti svoje autorstvo i svoj identitet.

Slikanje je sastavni dio karijere ovog 33-godišnjeg umjetnika rođenog u Granadi, ali otvoren je i za druga područja u skladu s njegovim razumijevanjem umjetničkog izražavanja, slobodnim i neograničenim logističkim, tehnološkim ili birokratskim ograničenjima. Aluzije na pojmove kao što su moć, taština, vrijeme ili nevinost izdašne su u diskursu punom ironičnog prizvuka.

Ovaj umjetnik kaže da se njegovi zadnji radovi bave idejom umjetnoga kao suprotnosti i zamjene za prirodno.

- Stvaranje se doživljava kao dvostruki simboličan čin, istovremeno konstrukcije i destrukcije. Umjetnikova osobna vizija propituje, vlastiti rad, umjetnost i ulogu pojedinca-stvaratelja u društvu i prirodi. U praksi, cilj mojega rada je preuzimanje ideje tvorca kako bih pokazao ono što je očigledno umjetno. Umjetnički prikaz prirodnoga vodi k poetskoj destrukciji modela. Kao slikar, stalno se poigravam idejom samog slikarstva kao i klasičnih slikarskih žanrova. Moje kompozicije često prikazuju odnos čovjeka i prirode, ili u prirodi, od koje je vidljivo otuđen, kaže Garcia. On je 2006. diplomirao; 2011. završio postdiplomski umjetnički studij Sveučilišta u Granadi, a prethodno je završio i studij na Akademiji Sztuk Pieknych u poljskom Poznanju. Izložba u Galeriji Poola otvorena je do 1. travnja. (Z. ANGELESKI/Snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter