Španjolski lažnjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo je, a možda uopce nije bilo onih koji su vjerovali da bi Irska mogla pomrsiti racune Španjolcima u pohodu na trecu uzastopnu titulu s velikih natjecanja. Talijani su se, istina, nadali da bi im Giovanni Trapattoni mogao pomoci u prolazu u drugi krug Eura, ali Španjolci nisu imali milosti. Njihova apsolutna dominacija, kao i uvjerljiva pobjeda, bili su ocekivani, ali i bacaju drugacije svjetlo na pobjedu Hrvatske nad Irskom, koja "kockastima" nece biti od velike koristi ukoliko u ponedjeljak ne uzmu barem bod i ne postignu barem jedan gol.

Španjolci, dakle, nisu samo prvi favoriti skupine C, nego i cijelog Europskog prvenstva. Vicente del Bosque, kako sam kaže, ima samo jedan problem, ima 23 igraca koji u svojim klubovima ne znaju ni gdje je klupa za rezervne igrace. Mjesta u pocetnoj postavi ima samo za njih jedanaest. Samim time trebao bi drasticno rasti broj uvrijedenih, "ozlijedenih", nezadovoljnih igraca, no španjolski izbornik tvrdi da nema takvih problema. Ili njegovi igraci nisu takvi ili mu to ne žele reci. Potvrdili su to i Busquets i Navas uoci susreta s Ircima, kad su slijepo branili sve Del Bosqueove (po)teze.

Del Bosque kaže i da prvenstvo osvaja momcad, odnosno sva 23 igraca, a ne jedanaest zvijezda. Je li zbog toga ili zbog kritika promijenio pocetnu jedanaestoricu za susret s Ircima, u odnosu na onu koju je suprotstavio Talijanima, zna samo on. U njegove procjene i odluke dosad ionako nije trebalo sumnjati.-

Priliku je protiv Iraca dobio Fernando Torres i napravio je tocno ono što se od njega ocekivalo - kaže Del Bosque.

- Koristio je svoju brzinu za ubacivanje u prazan prostor koji mu je momcad omogucila velikim posjedom lopte što je bilo osnovno u našoj igri. U susretu s Irskom zanimala nas je jedino pobjeda i tako smo se postavili, tako smo i igrali, bez kalkuliranja, potpuno otvoreno. I nije bilo lako kako to možda rezultat sugerira, jer Irska je cvrsta momcad.

I to je to što se Španjolaca tice. Utakmicu s Irskom su arhivirali, onu s Hrvatskom nisu ni spomenuli. Da spomenuli... Prvo treba malo odmoriti. Jucer su imali "dan otvorenih vrata" u svom kampu u Gdinji i novinarima organizirali posjet i razgledavanje svoje baze. Ne jako rano, oko 11. Stigli smo ipak malo ranije, nije u redu kasniti kad te netko pozove u goste, ali pokazalo se da nismo ni trebali dolaziti.

Jucerašnji vecernji trening Del Bosque je otkazao i prebacio za danas u isto vrijeme, konferenciju za novinare nije trebao otkazivati jer ju nije ni sazvao. Nije ju predvidio ni za danas.

Cuvar na ulazu nemalo se iznenadio kad je ugledao prve novinare. Vjerojatno se pitao što ce ovi ovdje, kad je kamp bio sablasno prazan. Del Bosque je skupio svoju "furiju" i s njom odjezdio u nepoznatom smjeru. Ljubazno nas je cuvar posavjetovao da je najbolje da se okrenemo i vratimo odakle smo došli, jer posao necemo napraviti.

A obilazak baze i hotela Mistral Sport s cetiri zvjezdice u kojem teku med i mlijeko? Znate ono, na ovoj stolici je jucer sjedio Torres, s ovim pirunom je Fabregas neku vecer jeo palentu, Casillas se na ovaj stup naslonio jutros prije nego što su zbrisali... On nije znao ništa o tome. Inace je, valjda, jako dobro informiran.

Tek kad je stigao UEFA-in autobus iz Gdanjska krcat španjolskim novinarima, svi cuvari kampa u ljetnom razdoblju shvatili su da je nešto organizirano, jedino im još nije bilo jasno zašto, kad nikoga iz španjolske reprezentacije nema u kampu.

A kamp? Milina božja. Ispod hotela smještenog na omalenom brežuljku nekoliko nogometnih terena s pravom i umjetnom travom, teniskih (onih zemljanih, naravno, znaju Poljaci gdje su Španjolci najjaci), košarkaških...Hotel? Kao i svaki drugi, najbolje je, uostalom, da pogledate fotografije... (Nenad JANKOVIC; snimio Milivoj MIJOŠEK)

Nema dogovora s Hrvatima

"Plakanje" talijanskih medija o mogucoj hrvatsko-španjolskoj zavjeri u posljednjem kolu skupine C Eura u Poljskoj i Ukrajini sve više iritira redove aktualnih svjetske i europskih prvaka Španjolaca.

"To su velike gluposti. Svi smo mi sportaši i želimo u svakom susretu pobjedu. Nitko ne razmišlja o rezultatu 2:2, vec o tome kako potvrditi prolaz u cetvrtfinale", porucio je španjolski izbornik Vicente del Bosque.

Premda Italija prije svega mora pobijediti Irsku, na "cizmi" se jedino govori o utakmici izmedu Španjolske i Hrvatske i bojazni da ne završi rezultatom 2:2 kojim "furija" i "vatreni" idu dalje, a Italija ispada. Zbog toga talijanski novinari u zadnja dva dana na novinarskim konferencijama postavljaju samo jedno pitanje "hocete li odigrati 2:2?"

Na jedno takvo španjolski veznjak Andreas Iniesta je pomalo nervozno odgovorio. "Protiv Španjolske se nitko nema pravo nadati bodu. Mi u svakoj utakmici idemo po pobjedu", kazao je veznjak Barcelone. Na pitanje gdje ima više prijatelja u Hrvatskoj ili Italiji, Iniesta je bio odrješit.

"Moji prijatelji su u Albaceteu, a ne u Hrvatskoj ili Italiji. Svi smo mi veliki sportaši i nema govora o nekakvom namještanju rezultata. Tvrdnje o mogucem dogovoru rezultata 2:2 su ispod nivoa i to je udarac na poštenje španjolskih igraca", kazao je Iniesta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter