Španjolski bubnjari otvaraju PUF

Mehdi Farajpour, redatelj 'Anno Domini 2014.'
Mehdi Farajpour, redatelj 'Anno Domini 2014.'

Udaraljkaškim uličnim showom "Percussionante!" španjolske grupe udaraljkaša La Banda Del Surdo koji će se održati večeras u 19.30 sati na dionici Forum - Portarata, u Puli počinje 20. izdanje Međunarodnog kazališnog festivala PUF. Sat vremena kasnije, u 20.30 sati u Istarskom narodnom kazalištu na rasporedu je "Dvosobni stan" izraelskih scenskih umjetnika Niva Sheinfelda i Orena Laora. Duet reflektira svoju partnersku, ali i stvaralačku vezu; na sceni kombiniraju elemente suvremenog plesa s elementima izvedbene umjetnosti i fizičkog teatra, a njihov "Dvosobni stan" Društvo izraelskih plesnih kritičara proglasio je najboljom izvedbom godine.

Kao tradicionalno uvodno festivalsko događanje, večeras u 22 sata slijedi međunarodni projekt "Anno Domini 2014.", ovaj put u francusko-hrvatskoj koprodukciji i pod nazivom "Forgotten bodies". Održat će se na manje frekventnoj pulskoj lokaciji u Ulici sv. Polikarpa 2 (od bulevara prema Stoji donjom stranom), a redatelj ove političke koreografije je francuski koreograf i redatelj iranskog porijekla Mehdi Farajpour, umjetnički direktor francuskog Oriantheatre Companyja.

Međunarodni kazališni festival PUF osnovali su 1994. voditelji četiriju najboljih izvaninstitucionalnih hrvatskih kazališta: Branko Sušac iz pulskoga Dr. Inata, Davor Mojaš iz dubrovačkoga Lera, Nebojša Borojević iz sisačke Daske i Romano Bogdan iz čakovečkoga Pinkleca. U to ratno doba, kada je veliki dio Hrvatske još uvijek bio okupiran, a Dubrovnik i Sisak u neposrednoj ratnoj opasnosti, utemeljitelji festivala odlučili su da se ova kazališna manifestacija održava u Puli, gradu pošteđenom od izravnih ratnih razaranja. Sve je počelo predstavom Anno Domini 1994. u kamenolomu Cavae Romanae u Vinkuranu, da bi idućih 20 godina kroz festival prošlo više od 170 predstava te više od sto drugih programa poput performansa, izložbi i koncerata. Tradicionalno se održava prvih pet srpanjskih dana, a ovogodišnji program donosi deset gostujućih predstava. Sva su festivalska događanja besplatna. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter