Španjolska: Svakog dana deložiraju stotinu obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Španjolskoj potonuloj u recesiji i s visokom nezaposlenošću svakog dana stotine obitelji deložirane su iz svojih domova jer ne mogu podmirivati kreditne obveze no ta kriza mogla bi izazvati krizu beskućnika, piše američki list The New York Times u ponedjeljak.

Zadnjih tjedana mediji su izvještavali o nesretnicima koji su rješenje za nevolje potražili u samoubojstvu poput 53-godišnjeg muškarca iz Granade koji se objesio nekoliko sati prije deložacije. U Bilbau u Baskiji u smrt je skočila 53-godišnja žena ne želeći čekati policiju koja je trebala provesti deložaciju.

Sretnije obitelji uspijevaju smjestiti se kod rodbine no sve je veći broj onih koje nemaju takvih mogućnosti, a Španjolska k tomu nema sustav zbrinjavanja obitelji u izvanrednim situacijama. U takvim okolnostima brojne obitelji vraćaju se u domove iz kojih su deleožirane ili provaljuju u neki od gotovo dva milijuna neprodanih stanova, navode udruge.

Službenih podataka o broju skvotera u Španjolskoj nema, no Rafael Martin Sanz, predsjednik jedne tvrtke za nekretnine otkriva da sve više prodavatelja stanova oklijeva na zgrade izvjestiti natpis o prodaji. Jer kada vide natpis skvoteri obilaze stanove kao potencijalni kupci i zatim se u njih nasilno usele.

Članica Europske unije Španjoska je utonula u recesiju i njezina je nezaposlenost 25 posto, a u toj populaciji polovica je mladih ljudi. Brojni radnici koji su zbog krize izgubili posao ne mogu otplaćivati stambene zajmove. Banke im stoga plijene nekretnine i prodaju ih na dražbi.

U pokušaju da zaustavi rijeku beskućnika, španjolska vlada pozvala je banke da zaštite najsiromašnije i brojne su banke potpisale kodeks koji je međutim takav da ga zajmoprimci ne mogu ispuniti, ističu udruge.

Elena Cortes, savjetnica za javne radove i stanogradnju u Andaluziji, napominje da je u godinama građevinskog buma vlada rijetko gradila jeftine stanove. K tomu Španjolska nije izgradila dobar sustav najma stanova. Deložiranim obiteljima ne preostaje nego provaliti u neprodane stanove, pa iako su to luksuzni stanovi u njima žive bez struje i vode, s komadima namještaja koje im poklone susjedi i hraneći se u pučkim kuhinjama ili donacijama nekih udruga.

Krajem dana BBC je javio da će španjolske banke na dvije obustaviti deložaciju u slučajevima najugroženijih obitelji. Međutim, nije jasno na koji će način banke odrediti tko su najugroženije osobe.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter