Španjolska službeno zatražila pomoc eurozone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolska je u ponedjeljak službeno uputila eurozoni zahtjev za financijsku pomoc, ne navodeci potankosti u svezi s planom koji bi trebao biti gotov do 9. srpnja, za kada je zakazan iduci sastanak euroskupine.

Španjolska vlada izvijestila je u cetvrtak da ce njezinim bankama trebati najviše 62 milijarde eura, polazeci od rezultata neovisnih revizija, a eurozona je ponudila najviše 100 milijardi.

"Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španjolske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoc za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna", istice ministarstvo u priopcenju.

Zasad nisu utvrdeni ni iznos zatražene pomoci ni oblik zajma koji bi se bankama isplatio preko španjolskog javnog fonda za pomoc bankarskom sektoru. Guindos je prošlog tjedna najavio da bi se zajam mogao odobriti na 15 godina, "s kamatnom stopom od 3 do 4 posto".

Vlada u pismu napominje kako je spremna pojedinosti oko zajma utvrditi "prije 9. srpnja, kako bi se o tom pitanju moglo raspravljati na iducoj sjednici euroskupine".

Španjolska ce ovim planom postati cetvrta zemlja eurozone, nakon Grcke, Irske i Portugala, koja ce primati europsku pomoc. No zajam je namijenjen iskljucivo bankarskom sektoru koji je zapao u krizu nakon prsnuca nekretninskog mjehura 2008.


Podijeli: Facebook Twiter