Španjolska: Princeza na sudu zbog pranja novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Palmi de Majorci pozvao je infantkinju Cristinu (48), mlađu kćer španjolskoga kralja Juana Carlosa, da se u svojstvu formalno osumnjičene osobe pojavi na ročištu 8. ožujka zbog umiješanosti u pronevjeru i pranje novca, objavili su sudski izvori.

Ovo je prvi put da je jedan član uže kraljevske obitelji umiješan u istragu o korupciji. Istraga se vodi protiv princezina supruga Inakija Urdangarina i predstavlja težak udarac za sliku monarhije u javnosti.

Optužbe dolaze u jednom od najtežih trenutaka za španjolskoga kralja, koji je u nedjelju proslavio 76. rođendan, a popularnost mu je, po istraživanju javnog mišljenja znatno pala. Čak 62 posto stanovnika željelo bi da kralj abdicira i prepusti mjesto princu Felipeu.

Kraljev zet sumnjiči se da je pronevjerio milijune eura iz javnih fondova koji su predani humanitarnoj zakladi što je on vodi. Urdangarin opovrgava bilo kakvo nezakonito djelo.

Sudac Jose Castro istražuje slučaj od 2010. nastojeći ustanoviti je li kraljeva kći povezana s navodnom suprugovom pronevjerom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter