Španjolska ograničila pobačaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacrt zakona, predizborno obećanje konzervativnog premijera Mariana Rajoya iz 2011., kojim se znatno ograničava pobačaj, španjolska vlada je odobrila u petak. Feministkinje i ljevica bune se i ističu da on znači "povratak 30 godina unatrag".

Ovim tekstom se zapravo poništava zakon iz 2010. koji dopušta pobačaj do 14. tjedna trudnoće i do 22. tjedna u slučaju poremećaja razvoja fetusa i koji je, zajedno s homoseksualnim brakom, bio jedna od glavnih reforma bivše socijalističke vlade.

Novim zakonom se ponovo uvodi sustav iz 1985. koji dopušta pobačaj samo u dvama točno određenim slučajevima: ako je ugrožen život i fizičko ili psihičko zdravlje žene i ako je trudnoća rezultat kaznenog djela protiv slobode i dostojanstva žene, rekao je ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon nakon sjednice vlade.

U slučaju da je bila žrtva silovanja, žena mora prethodno podnijeti tužbu. Da bi se malformacija fetusa mogla navesti kao razlog za pobačaj potrebno je izvješće dvaju liječnika, dodaje ministar. Usto se za malodobnice traži roditeljski pristanak.

Feminističke udruge i ljevica već su najavili prosvjede usprkos božićnim blagdanima, svjesni da će nacrt najvjerojatnije proći u parlamentu gdje Narodna stranka (desnica na vlasti) ima apsolutnu većinu nakon izbora održanih u studenome 2011.

"Restriktivni zakoni ni u kojem slučaju ne smanjuju broj pobačaja. Oni samo potiču žene koje nemaju financijskih sredstava da obavljaju pobačaj u nesigurnim uvjetima, izlažući život opasnosti", ističe udruga Liječnici svijeta.

Protivnici pobačaja čestitali su pak vladi što je "napokon odlučila" održati "obećanje, s čime je prekomjerno kasnila" i što je "stala u kraj pošasti pobačaja", piše u priopćenju udruge Pravo na život.

U Španjolskoj je 2011. zabilježeno 118.359 pobačaja, a 2010. 113.031. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter