Španjolci pobjednici SP-a 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometna reprezentacija Španjolske osvojila je prvo mjesto na 19. svjetskom prvenstvu koje se od 11. lipnja do 11. srpnja održalo u Južnoj Africi.

Španjolska je u finalnom ogledu odigranom pred 85.000 gledatelja na stadionu Soccer City u Johannesburgu pobijedila Nizozemsku 1:0, a pogodak odluke zabio je Andres Iniesta u 116. minuti. Nizozemci su od 109. minute igrali bez iskljucenog Johna Heitinge.

Španjolcima je to prvi naslov prvaka, dok je Nizozemska po treci put poražena u završnom ogledu. Izgubili su u finalu SP-a 1974. od Njemacke, te cetiri godine kasnije od Argentine.

"Furija" je postala osma reprezentacija koja se okitila svjetskim naslovom. Prije nje to je uspjelo Brazilu i to rekordnih pet puta, Italija je cetiri puta bila najbolja, Njemacka tri, Argentina i Urugvaj po dva puta, te Francuska i Engleska po jednom.

Španjolska je ujedno i prva europska kojoj je 'pošlo za nogom' ostvariti taj doseg izvan granica Starog kontinenta. Ona je postala tek treca zemlja u povijesti koja je ujedinila svjetski i europski naslov, nakon Njemacke (EP 1972. i SP 1974.) i Francuske (SP 1998. i EP 2000.). Usto, nitko dosad nije osvojio naslov, a da je pritom izgubio prvu utakmicu na svjetskoj smotri. Nitko prije Španjolske - koja je sve susrete u nokaut fazi riješila istim rezultatom - 1:0.


Podijeli: Facebook Twiter