Spandau Ballet još poletni i zarazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Intenzivno reklamiran reunion nastup Spandau Balleta u zagrebackom Domu sportova okupio je oko 6.000 ljudi. Publiku su uglavnom cinili sredovjecni fanovi benda, koji je netragom nestao nakon zagrebackog nastupa 1990., korporativni šminkeri koji su nastup bilježili iPhoneima i pripadnice ljepšeg spola svih uzrasta.

Spandau Ballet, inicijalno bend novog romantizma s pocetka osamdesetih, nakon treceg albuma "True" prometnuo se u vrhunsku britansku pop atrakciju, a poslije šest albuma pocetkom devedesetih, zbog trzavica medu clanovima, prestao je djelovati.

Aktivnu glazbenu karijeru nastavio je pjevac Tony Hadley, a u njegovom pratecem bandu bubnjeve je svirao John Keeble, bubnjar Spandau Balleta. Hadley je nastupio i na jednoj Dori, u sklopu show programa.

Nekadašnji pjevac s izgledom top modela pokazao se u predimenzioniranim gabaritima, a njegov obujam nije splasnuo ni na zagrebackom koncertu. No zato je njegov glas iznimno mocan i uvjerljiv i da nije bilo nekoliko grešaka u vokalnim koracima, zacijelo bi to bio jedan od ponajboljih vokala koji smo imali prilike slušati u posljednje vrijeme.

Unatoc razlici od 20 godina, lani ujedinjeni clanovi benda uglavnom su zadržali vitalnost, što osobito vrijedi za multiinstrumentalista Stevea Normana.

Nastup je poceo kratkim dokumentarnim filmom o grupi, a nastavio se s dvije rane pjesme, 'To Cut a Long Story Short' i 'The Freeze', bez popratnih efekata na pozornici, kad su se tri clana benda mašila gitara. Skladba 'Highly Strung' potakla je svjetlosne i video efekte, a uz osnovnu postavu grupe nastupili su prateci klavijaturist i iznimno atraktivna pjevacica Dawn Joseph.

Sviracki kompetentno, Spandau Ballet izveo je svoje najvece hitove, a zajedno s bisom na kojem su odsvirane skladbe 'Fight For Ourselves' i 'Gold' nastup je trajao sat i pedeset minuta.

Premda je prošlo 20 godina od njihovih dana ponosa i slave, Spandau Ballet pokazao je da su cuda moguca i da njihov nastup može zvucati poletno i zarazno za vecinu publike koja je došla vidjeti te dobrodržece pedesetogodišnjake.


Podijeli: Facebook Twiter