Spaljivanje vještice, bijeg iz tamnice...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijegom Mathiasa Sandorfa iz pazinskog Kaštela 17. lipnja obilježit ce se pocetak realizacije novog projekta kulturnog turizma pod nazivom "Istra Inspirit", koji su ove godine zajednickim snagama pokrenuli Istarska županija, županijska turisticka zajednica te Istarska razvojna turisticka agencija (IRTA).

Zamisao je da se svaki tjedan od konca lipnja pa sve do kraja rujna gostima nude specijalni paket-aranžmani koji bi objedinili nekoliko poznatih turisticko-kulturnih manifestacija, odnosno njihove najzanimljivije dijelove, poput kazališnog uprizorenja "Crispa" na Vižuli u Medulinu, porecke Giostre, pazinskih Dana Julesa Vernea, spaljivanja vještice u Svetvincentu, labinskog podzemnog grada ili buzetskog lova na tartufe, u svojevrsni fragmentarni tematski kulturni park.

Te ce manifestacije biti cilj novih originalnih jednodnevnih izleta, tako da gosti mogu posjetiti i samo jednu od navedenih manifestacija iz projekta.

Projekt je težak oko 1,2 milijuna kuna, s time da je inicijalna sredstva od pola milijuna kuna dala Županija, Hrvatska turisticka zajednica odobrila je projektu 30 tisuca kuna, ceka se završetak natjecaja za poticaje za manifestacije iz Ministarstva turizma, a ostatak ce se namaknuti sponzorstvima.

- Dogovoreni su svi detalji oko velikog pocetka projekta, a najznacajniji je online buking karata za ove dogadaje preko stranice www.istra.hr/com, gdje ce se uskoro moci rezervirati karte za sve manifestacije, doznajemo od Manuele Hrvatin, idejne zacetnice projekta,Karte za manifestacije prodavat ce i turisticke agencije.

Hrvatin istice da su joj u pripremi projekta pomogli studenti kulture i turizma sa Sveucilišta Jurja Dobrile, koji su na taj nacin odradili i svojevrsnu praksu. Ti su studenti osmišljavali paket-aranžmane koji ce se uskoro naci u brošuri kojom pocinje promocija na sajmovima u Sloveniji, Njemackoj i Austriji, a rade i na promociji projekta. Inace, projekt ce ljeti angažirati izmedu 200 i 300 ljudi, što glumaca, promotora, glazbenika, prodavaca ulaznica... (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter