Spaljeno više od tonu i pol droga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 1.500 kilograma opojnih droga zaplijenjenih od 2007. godine do danas spaljeno je u pećima tvrtke "Našicecement, a njezina vrijednost procijenjena je na 3,5 do 4 milijuna kuna.

Tom je činu danas nazočan bio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je rekao da je spaljeno 150 kilograma heroina, 10 kilograma kokaina, i ostalih droga, zaplijenjenih u više od pet tisuća kaznenih predmeta, pravomoćno okončanih na hrvatskim sudovima.

Dominić je istaknuo da je u tim aktivnostima od posebnog značaja bila koordinacija s Državnim odvjetništvom i Carinom te međunarodna suradnja sa slovenskom, crnogorskom, makedonskom i bosanskohercegovačkom policijom, jer je u takvim akcijama, uz ostalo, zaplijenjeno više od 170 kilograma marihuane te 24 kilograma heroina.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je kako se činom spaljivanja uništava nečija zarada i spašavaju životi drugih ljudi. Istaknula je da se borba protiv droge vodi na nekoliko razina, aktivnostima policije te edukacijom i prevencijom, a smatra da bi u tome trebao pomoći zdravstveni odgoj u školama.

Ravnatelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković izvijestio je da su trendovi bolesti ovisnosti te kriminaliteta droga u Hrvatskoj stabilni te da nema značajnijeg porasta broja ovisnika ili broja kaznenih djela. Hrvatska je dio europskoga informacijskog sustava o pojavi novih droga u kojem se razmjenom podataka dolazi do uvida u trendove ove problematike na europskom tržištu, a na kojem su se prošle godine pojavila 73 nova sintetička psihoaktivna spoja, koji imaju učinke opojnih droga, dodao je Petković. (Hina, snimio V. KOS/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter