Spaljena istarska pustinja

Rakovci
Rakovci

Iza prekjučerašnjeg velikog požara između sela Rakovci, Srbinjak, Jakići Gornji, Radići, Jurići i Bašići kod Baderne, u kojem je izgorjelo između 100 i 150 hektara šume, vinograda, maslinika i pašnjaka, ostala je samo spaljena zemlja. Spominjale su se i izgorene pčelinje košnice, no na terenu na njih nismo naišli.

U gašenju je sudjelovalo 85 gasitelja iz javnih vatrogasnih postrojbi iz Poreča, Buzeta, Pazina, Umaga i Rovinja, ekipe iz dobrovoljnih vatrogasnih društva iz Tara, Kaštelira i Višnjana, 25 djelatnika Hrvatskih šuma, četiri kanadera i jedan air traktor te mnoštvo mještana koji su čuvali svoje objekte. Zanimljiv je podatak da su oko 11. 30 sati počela istovremeno dva požara udaljena 500 metara jedan od drugog, s lijeve i desne strane od sela Štifanići prema Rušnjaku, koji su se zbog jakog vjetra brzo širili prema naseljenim područjima.

Uništen maslinik

Obišli smo područje oko Jurići i nismo naišli na lijepi prizor. Činilo nam se da smo stigli na neki drugi planet. Sve je crno s ponekim sivim nijansama, nema cvrkuta ptica niti zujanja pčela, čak se i karakteristično ljetno glasanje cvrčaka ne čuje. Zrakom se širi miris pepela i paljevine, a toplina sunca stvara efekt fatamorgane na spaljenoj istarskoj pustinji.

Na putu prema Srbinjaku susreli smo Bruna i Mariju Antolović iz spomenutog sela. - Evo baš se vraćamo iz maslinika, bili smo vidjeti gori li još štogod. Jučer sam traktorom vozio bačve vode i polijevao sve oko sela. Jedva smo sinoć ušli od vatre. Uplašili smo se i od šoka nismo ni jeli cijeli dan, močili smo sve oko hiže, kaže Bruno.

Odveo nas je do maslinika. Većina od 60 maslina koje je zasadio uništeno je od vatre i trebat će im više godina da se oporave. Berba za ovu godinu je u potpunosti propala.

Nisu htjeli komentirati izjave da je požar podmetnut, ali čudno im je kako je moglo gorjeti u isto vrijeme na tri mjesta. Prenijeli su nam i glasine da je netko palio ostatke loze jučer ujutro, dakle dan nakon požara, te da je pobjegao kad su ga vidjeli vatrogasci.

Još se dimilo

Vatrogasce iz Javne vatrogasne postaje Poreč sreli smo na putu prema Jakićima Gornjima. Budnim okom pratili su horizont ne bi li negdje uočili tragove dima.

Zahvaljujući vatrogascima i mladićima iz okolnih sela vatra nije došla do Jakića Gornjih. Zaustavljena je nekoliko metara od zadnje kuće u selu. - Nikad u životu nisam vidjela ovakav požar, to je bilo strašno. Susjedu, koji ima građevinski materijal na parceli do naše, sve je uništeno. Srećom nitko nije stradao, rekla je Josipa Tukešić iz Jakića Gornjih, kojoj je vatra došla na dva, tri metra od kuće.

Oko 15 sati smo s Rušnjaka vidjeli da se u smjeru Jurića uzdiže stup dima i odmah se uputili prema tamo, ali kad smo došli na mjesto događaja vatrogasci su već ugasili vatru. Mogućnost požara još uvijek postoji. Zato vatrogasci i dalje ostaju dežurati. (Piše Jurica PRODAN, snimila Jelena PREKALJ)

Gorjelo na Pazinštini

Na Pazinštini su u četvrtak buknula dva manja požara koja su još tijekom dana stavljena pod kontrolu. Već treći put u posljednjih desetak dana gorilo je nedaleko od sela Pamići kraj svetog Petra u Šumi što upućuje da se na toj lokaciji nalazi uporni piroman. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter