Spajanje na kanalizaciju milom ili silom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stara vila iznad Uljanikovog stadiona bit ce prisilno prikljucena na javnu kanalizaciju. Konacni je to odgovor nadležnih na dugogodišnji problem curenja fekalija iz njihove septicke jame, što je okolnim stanarima u naselju zagorcavalo život i ugrožavalo zdravlje. Potvrdio je to i gradski procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

- Nažalost, to je jedini nacin da stanemo na kraj problemu curenja fekalija iz septicke jame koji nije nimalo bezazlen. Sve upucuje na to da je zdravlje mještana ugroženo i zbog toga je Herculanei upucen nalog za prisilno prikljucivanje na javnu kanalizaciju, rekao je Prhat, koji nije znao tocan datum, no kaže da ce proces prikljucivanja na kanalizaciju poceti uskoro. Troškovi prikljucenja najvjerojatnije ce se potom rješavati sudskim putem.

Stanari vile, naime, prilikom mnogobrojnih pokušaja rješavanja problema curenja fekalija konstantno su izjavljivali da za prikljucenje na kanalizaciju i pražnjenje septicke jame nemaju novca. Natezanje oko tog problema trajalo je iducih pet godina, no nikakav dogovor nije postignut usprkos nalazima sanitarne službe i Zavoda za javno zdravstvo, koji su izricito utvrdili da su fekalne otpadne vode opasne za zdravlje.

- Okolnim stanarima prijete crijevne zarazne bolesti, a sam okoliš, nesreden i zarastao u korov i trsku, idealan je za razvoj razlicitih nametnika kao osnovnih prijenosnika drugih zarazih bolesti, piše u nalazu epidemiologa Aleksandra Stojanovica iz ZZJZ-a, koji je kao jedino rješenje ponudio spajanje zgrade na javni kanalizacijski sustav. Ocito su sada svima "govna došla do grla" i na prikljucenje se više nece cekati.



Obavit ce se prisilno. Ovu su odluku stanari zgrada oko sporne vile u Ulici Ljudevita Posavskog (23, 25, 27) jedva docekali. Vele da je trebala biti donesena puno prije, a ne kad život u blizini izvora zaraze postane doslovce nemoguc.

- Valjda je netko trebao završiti u bolnici pa bi se nešto pokrenulo, kazali su nam ogorceni stanari, a odluku o prisilnom prikljucenju smatraju nužnom. Sramotno je, kažu nam, što su takvo rješenje trebali cekati pet godina i što u 21. stoljecu usred grada žive u fekalijama. Bijes i ogorcenje susjeda su potpuno opravdani buduci da je smrad doista nepodnošljiv, posebice kad pušu južni vjetrovi. Povrh svega, u stanove im ulaze štakori, a boravak ispred zgrade, pogotovo s djecom, gotovo je nemoguc.

A što o najnovijoj odluci o prisilnom prikljucenju misle stanari stare vile, nismo mogli doznati jer u vrijeme našeg obilaska ondje nije bilo nikog, a na zvonca ulaznih vrata nitko nije odgovarao. Medutim, kako doznajemo od Darka Glumca, direktora Castruma, koji upravlja vilom, vecina njih nije zadovoljna prisilnim prikljucenjem. Tek jedan od cetiri tamošnja stana prihvaca ponudene uvjete.

- Dvije trase za prikljucak koje smo predložili i koje su jeftinije od ponude Grada Pule nisu prihvacene, stoga ce se krenuti s rješenjem koje je izdao Grad Pula, druge nema jer se radi o zaštiti zdravlja ljudi, rekao je Glumac i navodi da ce prikljucenje po zadanoj trasi koštati oko 95 tisuca kuna. Kazao je da ce za one koji to budu htjeli Castrum osigurati kredit na deset godina koji ce otplacivati kroz povecanu pricuvu. One koji ne pristanu na takav nacin otplate, kaže Glumac, Grad Pula ce vjerojatno teretiti kroz ovrhe.


Podijeli: Facebook Twiter