"Spajalica": Javni prostor i njegova konzumacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu programa "Spajalica" riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koji je počeo jučer, a trajat će do 31. svibnja, bit će izveden niz umjetničkih intervencija na javnim površinama u središtu grada, uz sudjelovanje tridesetak domaćih i stranih umjetnika te istraživača i teoretičara uključenih u popratna predavanja.

Temeljna ideja lani započetog projekta povećanje je vidljivosti muzeja i približavanje suvremene umjetnosti zajednici u kojoj djeluje, odnosno jačanja veza s neposrednim susjedstvom i publikom koja ne pripada standardnom krugu umjetničkih zbivanja. Tijekom dva mjeseca umjetnici će svoje intervencije, akcije i performanse izvoditi na području od Korza do ruba Sušaka i parkirališta Delta, preko Gata Karoline Riječke do industrijske zone u okolici željezničkog kolodvora.

Pino Ivančić gleda iza ugla

Ovogodišnja "Spajalica" bavi se pitanjem javnog prostora, ali i vremena da se taj prostor konzumira, a dio radova bit će izveden u neposrednoj suradnji s Riječanima - najavljeno je na konferenciji za novinare, na kojoj su svoje radove predstavili Rino Efendić i Pino Ivančić, Tajči Čekada, Nika Rukavina, Dunja Tišma, Marija Kajapi i Una Rebić te Ivana Lučić.  

Efendić kadrove zanimljive za snimanje često pronalazi u neobaveznim šetnjama, pa je isti princip odlučio primijeniti i u radu koji je nazvao "Rijekom", ali uz asistenciju građana koje poziva da mu budu vodičima. Umjetnika ne zanimaju reprezentativna mjesta, već mjesta koja su osobno važna ljudima, poput klupe na kojoj se netko prvi put poljubio ili samoposluge u kojoj je nešto prvi put "zdipio".

Svi koji s njim žele podijeliti takve priče i odvesti ga na mjesta koja su im posebno važna, u sljedećih petnaestak dana imaju priliku javiti se Muzeju i ostaviti  poruku za Efendića koji će ta mjesta za njih prisvojiti putem fotografije, koje će biti prezentirane krajem svibnja na izložbi u Malom salonu.   

Pino Ivančić pozabavit će se prostorima i ljudima koji žive iza ugla ili s druge strane elitnih fasada. Zanima ga onaj dio javnoga prostora koji pripada socijalnom bezdanu, a nastanjen je ljudima koji spavaju u kartonima i hrane se iz kontejnera. 

Nika Rukavina u suradnji s učenicima Građevinske i tehničke škole te njihovim mentorima Brankom Batričević i Asjom Rukavinom Bikić istražuje zamrli prostor Sušaka. Učenici su se putem ankete izjasnili kako doživljavaju prostor svog kvarta i kakvi im sadržaji nedostaju da bi im život u njemu bio ugodniji, a svoje će zamisli prezentirati na crtežima velikih formata u izlozima napuštenih poslovnih prostora.

Dunja Tišma, Marija Kajapi i Una Rebić radom "Park(i)gralište" ukazuju na nedostatak zelenih površina u gradu, a realizirat će ga privremenim  zaposjedanjem šest parkirnih mjesta na Delti koja površinom odgovaraju veličini prosječnog stana. Tu će organizirati urbani piknik na kojem će se djeci čitati bajke, a bit će organizirana i radionica pletenja te večernja druženja uz tople napitke. 

Što je to performans?

Ivana Lučić će svakog četvrtka građane voditi u šetnje po neposrednom susjedstvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a Tajči Čekada će na stubama kod hotela Bonavia izvesti performans pod nazivom "Što je to performans i što ti performeri zapravo rade?". Scenarij performansa u kojem sudjeluje 21 izvođač bazira se na istoimenoj raspravi sudionika jednog internetskog  foruma, gdje se o performerima govorilo s podsmijehom i omalovažavanjem.

Na presici su se nekako svi složili i s konstatacijom Pina Ivančića o devalvaciji performansa na balkanskim prostorima, gdje svi nastupaju kao performeri i svatko ga može raditi, što vidimo i po tome da je postao i sastavni dio ponašanja i govora političara. Tom Gotovac, Ivo Sanader, ribari i prodavači na tržnici, sve su to naši performeri pa se ne treba čuditi što u tom "kažinu i maneštri" više  nitko ništa ne razumije, smatra Ivančić.

"Kombinat" u pasažu

"Spajalica" je počela jučer nastupom Kreativnog kolektiva "Kombinat" i njihovom intervencijom pod nazivom "Čekaonica za razvedravanje".      

U  svibanjskom dijelu programa nastupaju ARCHIsquad, Luiza Margan, Kruno Jošt, Sanja Gergorić, Čiko i dokoličari, Mateja Bučar/DUM, Stéphane Querrec, Katze und Krieg, Petra Mrša te Igor Eškinja.

Na razgovorima koji će se održati 9. i 10 svibnja u Malom salonu sudjelovat će: Andreja Kulunčić, Raumlabor - Axel Timm, Siniša Labrović, Valentina Zrnić Gulin, Zona 00 - Nina Sindičić, Aaron Schuster, Archisquad, Tina Peraica, Kruno Jošt, Maja Kohek te Suzana Marjanić. (N. VALERJEV OGURLIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter