SP u vaterpolu: Hrvatska brončana, Mađarima zlato

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski vaterpolisti osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Barceloni nakon što su u utakmici za treće mjesto pobijedili Italiju sa 10:8 (4:2, 4:1, 1:2, 1:3). Utakmicu su pred 2.000 gledatelja vodili Stavridis iz Grčke i Alexandrescu iz Rumunjske.

HRVATSKA: Pavić, Lončar, Milaković, Paškvalin 1, Joković 3, Bukić 1, Muslim, Bušlje, Sukno 3, Dobud 1, Šetka, Obradović 1, Bijač.

ITALIJA: Tempesti, Perez 1, Gitto, Figlioli, Georgetti 3, Felugo 2 (1), Figari, Gallo, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi, Napolitrano 1, Del Lungo.

Peterci: Hrvatska -, Italija 1 (1).
Realizacija igrača više: Hrvatska 14 (5), Italija 13 (6).

Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je, bez šestorice "zlatnih" s OI u Londonu, brončano odličje na Svjetskom prvenstvu u Barceloni i tako na najbolji mogući način započela novi olimpijski ciklus i nastavila kontinuitet osvajanja odličja na velikim natjecanjima.

Prije dolaska u glavni grad Katalonije cilj je bio izboriti plasman u polufinale koje donosi još dvije utakmice u borbi za medalje. Prvu su odabranici Ivice Tucaka izgubili protiv Mađarske i time propustili prigodu da se bore za zlato, ali su zato u utakmici za brončano odličje nadvisili Italiju i samo s jednim porazom osvojili treće mjesto na SP.

Pobjeda protiv Italije tim je značajnija kada se zna da naše južne susjede ni sa znatno jačom reprezentacijom nikada nismo uspjeli pobijediti na svjetskim prvenstvima na kojima smo se do sada tri puta sastali i uz jedan remi (9:9 u Perthu 1998.) doživjeli smo dva poraza (5:8 u Rimu 1994., te u polufinalu Šangaja 8:9 2011. godine).

Dakle, u Barceloni je ostvarena prva pobjeda na SP protiv Italije, koja je nastupila s neznatno izmijenjenom reprezentacijom u odnosu na OI u Londonu i u tom kontekstu trebamo promatrati ovu utakmicu, ali treba reći i da smo se u zadnjih pet godina na europskim i svjetskim prvenstvima, te na olimpijskim igrama sa Talijanima susreli šest puta i samo u Šangaju bili poraženi.

Aktualni svjetski prvaci Talijani nisu imali realnih izgleda u susretu koji su naši vaterpolisti počeli odlično i do poluvremena stvorili uvjerljivu prednost od 8:3. Sjajno je u tim trenucima funkcionirala naša obrana, ali i napad predvođen odličnim Sandrom Suknom.

Talijani su znali da jedino provokacijama i promjenom načina igre mogu nešto promijeniti, a u tome su im umnogome pomogli slabi suci koji su isključili Sukna i Bušlju. Ipak, Talijani nisu uspjeli znatnije smanjiti zaostatak zahvaljujući i sjajnom vrataru Josipu Paviću koji je obranio čak devet teških lopti, a kada je 3:26 minuta prije kraja Paulo Obradović s velike udaljenosti svladao Tempestija za 10:6 i slavlje je moglo početi.

Ovo je treće SP-u u nizu na kojemu su hrvatski vaterpolisti osvojili brončanu medalju, nakon Rima 2009. i Šangaja 2011. Prethodno su u Melbourneu 2007. osvojili zlato.

Mađarima zlato

Mađarski vaterpolisti osvojili su naslov svjetskih prvaka, na SP-u u Barceloni Mađari su u finalu svladali Crnogorce s 8-7 (2-0, 1-2, 3-3, 2-2).

Mađarima je ovo treći naslov svjetskih prvaka, a prethodnog su osvojili prije točno 10 godina, također u Barceloni.

Peto mjesto osvojila je domaća reprezentacija Španjolske koja je bila bolja od Grčke s 10-8, dok je Srbija u dvoboju za sedmo mjesto svladala Australiju s 13-7. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter