SP u rukometu: Hrvatska pobijedila Španjolsku 27:25

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset pet sekundi do kraja Rojas je s desnog krila  umjesto mreže pogodio stativu a na drugoj strani Lovro Šprem je strijelac za 27:25 promovirajući definitivno hrvatsku na prvo mjesto u skupini. Suparnik je četverti tim C skupine Bjelorusija, igra se u ponedjeljak 21.30 sati u Zaragozi. Hrvatska je u Madridu nadigrala Španjolsku i prekinula sve kalkulacije oko suparnika u nokaut fazi u koju ulazi s pet pobjeda pobjeda iz pet utakmica.

Hrvatska je na prvi pogodak čekala do treće minute kada je ljevica Marka Kopljara probušila španjolsku zonu 6-0 i Arpada Šterbika.  Ubrzo  je Hrvatska  sasvim uspostavila rezultatsku ravnotežu pošto se dobro obranila sa 6-0 i po svom dobrom običaju u "Espani" pobjegla u kontranapad. Ivan Čupić nije praštao Šterbiku za 2:2 nakon što je domaćin brzo bio vodio 2:0. Hrvatska je polako vodila utakmicu na svoj kolosjek, raspucani Ivan Čupić je svojim golovima vukao momčad do četiri izjednačenja. "Furia" je u nedostaku rješenja gurala loptu na crtu, jedno takvo traženje  Aguinagaldea je ispalo nevolja po Španjolcu jer je otetom loptom Čupić u 10. minuti ostvario prvo hrvatsko vodstvo 7:6. Prednost je ubrzo udvostručio Domagoj Duvnjak  kada je "preselio" Šterbika i u 14. minuti je strijelac za 8:6.  U idućih šest minuta domaćinu je uspjela reakcija uz neke dvojbene sudačke odluke, u 20. minuti je 10:10. Hrvatska se međutim opet odmaknula sedmercem Čupića i kontrom Horvata je 12:10. Prednost nje očuvana do poluvremena, poslije 30 minuta je 15:13 za raspucane goste.

Igor Vori i suigrači su odmah početkom nastavka odmaknuli na tri razlike šestim Čupićevim golom. Španjolci su se okrenuli obrani 5-1, to im je doneslo izjednačenje 17:17. Domaći trend se nastavio, u 39. minuti Entrerrios je poslije dugog vremena vratio vodstvo "furiji", to je 19:18. U 44 . minuti je nastavljena serija "Espane" od 3:0 za 21:18.  Hrvatska je međutim  uzvratila  nizom 4:0. Najprije je   uspjela smanjiti na 22:21 u 49. minuti da bi Igor Vori prvo poravnao na 22:22 i onda  vratio prednost na hrvatsku stranu.  U 56. minuti Hrvatska je sa samo 4 igrača ali Zlatko Horvat je ukrao loptu za izjednačenje.

Nepune dvije  minute do kraja Vori je donesao 26:25 i prednost je sazvana do kraja za pobjedu i prvo mjesto. (Igor DUVNJAK/NL)

Goluža: Ponosan sam na dečke

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža nakon 27:25 (15:13) pobjede protiv Španjolske u susretu 5. kola skupine D na Svjetskom prvenstvu kojom je naša reprezentacija osvojila prvo mjesto u skupini sa stopostotnim učinkom više je puta ponovio kako je iznimno ponosan na svoje igrače.

"Moram čestitati dečkima na fer i korektnoj igri. Ja sam ponosan na njih", izjavio je Goluža s dosta ljutnje u glasu zbog kalkulacija koje su se pojavile u javnosti kako bi put do borbe za medalju bio lakši u slučaju poraza od Španjolske i zauzimanja drugog mjesta u skupini.

"Malo sam ljut zbog ozljeda dvojice igrača, pogotovo Štrleka koji će zbog ozljede prsta vjerojatno morati propustiti ostatak prvenstva".

O suparniku u osmini finala, reprezentaciji Bjelorusije Goluža je kazao: "Svakog protivnika treba respektirati, ali s ovakvim pristupom svojih igrača ja se nikoga ne bojim".

S razmišljanjima izbornika slaže se i Drago Vuković. "Mi uvijek idemo na pobjedu, tako je bilo i ovaj put. Zato možemo mirno spavati". (Hina)

Španjolska - Hrvatska  25:27 (13:15)

ŠPANJOLSKA: Entrerrios 5, Rocas 4, Maqueda 7, Tomas, Sarmiento, Sierra, Aguinagalde 1, Sterbik, Canellas 2, Montoro, Morros, Ruesga 1, Garcia 1, Rivera, Arino 2, Guardiola.

HRVATSKA: Marić, Duvnjak 3, Stepančić, Kopljar 4, Vori 3, Gojun, Horvat 2, Vuković 2, Ivić, Šprem 2, Bičanić 3, Mandalinić, Alilović, Štrlek, Čupić 8, Musa.

Isključenja: Španjolska 12, Hrvatska 12 minuta. Sedmerci: Španjolska 3 (2), Hrvatska 1 (1).

Marić umjesto Lackovića

Blaženko Lacković, hrvatski lijevi bek svjetskog glasa jučer nije bio u hrvatskoj postavi. Uzork je u ozlijeđenom  prstu na ruci  pa se izbornik Slavko Goluža odlučio za Marina Marića.  Oporavi li se popularni "Lac" još uvijek može ući u sastav u drugoj fazi Svjetskog prvenstva.


Podijeli: Facebook Twiter