SP u plufanju: Najbolji Boris Filipaj

Pobjednik Boris Filipaj (J. PREKALJ)
Pobjednik Boris Filipaj (J. PREKALJ)

Pred velikim brojem gledatelja i namjernika prvo mjesto na 4. svjetskom prvenstvu u plufanju na Vrhu Lima osvojio je Boris Filipaj iz Rovinja, koji je u more bacio najveći kamen i dobio najljepši - pluf. Na drugo i treće mjesto plasirali su se Željko Putina i Tone Matuhanca iz Kontrade. Prvoplasiranom su pripale tri litre svježeg mlijeka Darka Pekice iz Savičente, koji se također natjecao. Drugi je dobio dvije litre istog mlijeka, a treći besplatno krstarenje za dvije osobe po obližnjoj osušenoj zarasloj lokvi Markizovica. Četvrtom, Alfiju Matoševiću iz Lima pripala je boca domaćega vina.

Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovao je rekordnih 80 natjecatelja svih dobnih skupina, a najmlađi je bio 20-mjesečni Julijan Sošić. Budući da je bila velika oseka, organizatori su postavili dasku s koje se kamenje bacalo u vodu. Nekima je ta podloga bila preuska pa su nakon zaleta završili u blatu.

Na natjecanju se nagrađuje najljepši pluf - zvuk kamena koji nakon bacanja uranja u vodu, a sudac je Ante Petrić Tone koji upisuje bodove poštujući pravilo osobne impresije. Pomoćnik ili zapisničar mu je Željko Bilić, koji će ga naslijediti.

Zadovoljni organizatori Mladen Sošić Trananaj i Mario Benčić najavili su da će plufanje prijaviti kao olimpijski sport, pod uvjetom da se odigrava 1. svibnja u Limskom kanalu. Prednosti su mu što natjecatelji ne moraju ulagati u opremu i slobodna obala u plićaku Vrha Lima, a glavni adut je ekološka komponenta, budući da se u more baca kamenje s obale. 

Glazbu je puštao Livio Morosin, a osim prigodnih revolucionarnih, mogli su se čuti već davno zaboravljeni hitovi poput onih Muharema Serbezovskog ili braće Avsenik. Za klopu, koju je sponzorirala Općina Kanfanar, pobrinuo se Slađan Folo. (A. POKRAJAC; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter