SP u biatlonu: Fak brončani, Butković 108.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norvežanin Emil Hegle Svendsen osvojio je naslov svjetskog prvaka u biatlonu u utrci na 10 kilometara u češkom Novom Mestu, srebro je osvojio Francuz Martin Fourcade, a broncu bivši hrvatski reprezentativac koji od 2010. nastupa za Sloveniju Jakov Fak. Svendsen je do svog već devetog zlata sa svjetskih prvenstava stigao u vremenu od 23:25.1 minuta, pogodivši pritom devet od zadanih deset meta, te je morao trčati jedan kazneni krug od 150 metara. Fourcade, koji je također pogodio devet od deset meta, zaostao je 8.1 sekundi, dok je Fak bio 11.2 sekunde sporiji od Svendsena iako je pogodio svih deset meta.

Inače, na prošlogodišnjem SP u Ruhpoldingu zlato u ovoj disciplini osvojio je Fourcade, dok je Svendsen bio srebrni. U subotu su u Češkoj zamijenili mjesta. Faku je ovo peta medalja s velikih natjecanja. "Žetvu" je započeo prije četiri godine u korejskom Pyeongchangu osvojivši broncu u utrci na 20 kilometara, uslijedila je bronca sa ZOI u Vancouveru iz utrke na 10 km što je bila njegova posljednja medalja za Hrvatsku. Lani je u Ruhpoldingu osvojio zlato na 20 km, te je bio dijelom slovenske mješovite štafete koja je osvojila srebro. Među 136 natjecatelja bila su i dvojica hrvatskih juniora, Dino Butković i Jurica Veverec.

Butković, srebrni s utrke na 15km na nedavnom juniorskom SP u Obertilliachu, zauzeo je 108. mjesto sa 4:08.6 minuta slabijim vremenom od Svendsena uz devet od deset pogodaka, dok je Jurica Veverec bio 134. sa 7:45.9 minuta zaostatka za pobjednikom uz pet pogodaka i pet promašaja. Kako subotnju utrku nisu završili među 60 najboljih, naši biatlonci nemaju pravo nastupa u nedjeljnoj dohvatnoj utrci na 12.5 km u kojoj će se kretati sa zaostacima iz subotnjeg sprinta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter