SP u atletici: Blanka lovi medalju, a Uhov Sotomayora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u Sopotu počinje Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje će tijekom iduća tri dana okupiti više od 600 atletičara iz 143 države.

Na njemu će nakon gotovo četverogodišnje pauze biti i najbolja hrvatska skakačica uvis Blanka Vlašić, kojoj će u današnjim kvalifikacijama, što u ERGO Areni počinju u 10 sati, društvo praviti i Zagrepčanka Ana Šimić, dok će treća hrvatska predstavnica, Andrea Ivančević, svoj kvalifikacijski nastup u utrkama na 60 metara s preponama odraditi u 18.05 sati.

Kad je hrvatski trio u pitanju, najviše se, naravno, očekuje od Vlašić, koja je 25. veljače u Pragu 162. put u karijeri preskočila letvicu na visini od 200 centimetara i napokon dobila potvrdu da su iza nje sve muke koje je zbog ozljede Ahilove tetive prolazila u zadnje dvije godine. Tim je skokom ponovno istaknula kandidaturu za jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

S najboljim rezultatom u Sopot stigla je Ruskinja Marija Kučina, koja je početkom veljače u Stockholmu preskočila 201 centimetar.

U fokusu ERGO Arene bit će i muški skok uvis, disciplina u kojoj je granica od 240 centimetara jedno vrijeme bila rezervirana za Šveđanina Stefana Holma (na jučerašnji je dan točno prije devet godina skokom preko 240 centimetara osvojio titulu europskog dvoranskog prvaka u Madridu), i to zahvaljujući Rusu Ivanu Uhovu, koji je u nešto više od pet godina od pijanog Rusa postao drugi najbolji visaš svih vremena.

Uhov će, poput Blanke Vlašić, još dugo pamtiti 25. veljače ove godine i miting u Pragu na kojem je preskočio 242 centimetra, izjednačio europski dvoranski rekord i na samo jedan centimetar približio se svjetskom dvoranskom rekordu, čiji je vlasnik prije točno 25 godina i tri dana postao Kubanac Javier Sotomayor.

Kao što svi pamte miting u Lausannei 2008. godine na koji je Uhov zbog navodne svađe s djevojkom stigao u vidno alkoholiziranom stanju, nakon čega je postao senzacija na internetu. (I. VAUPOTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter