SP skijaški letovi: Peter Prevc svjetski prvak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenac Peter Prevc postap je svjetski prvak u skijaškim letovima, nakon što je u trećoj seriji natjecanja u austrijskom Kulmu doletio do novog rekorda letaonice od 244 metra te prestigao Norvežanina Kennetha Ganganesa koji je sletio na 238,5 metara, a četvrta serija je zbog jakog vjetra otkazana.

Aktualni pobjednik Četiri skakaonice i vodeći u Svjetskom kupu nastavio je i u subotu svoju ovosezonsku dominaciju među skijašima-skakačima. Letom od 244 metra Prevc je za jedan metar popravio rekord skakonice koji je postavio dan ranije i skupio 640,2 boda. Budući da je Norvežanin Ganganes, vodeći nakon prve dvije serije održane u petak, doletio na 238,5 metara uz slabije ocjene sudaca, Prevc je uoči završne serije preuzeo vodstvo s 3,2 boda prednosti. No, pogoršanje vremenskih uvjeta u Kulmu prisililo je vodstvo natjecanja na otkazivanje završne serije, čime je redoslijed leta?a nakon tri serije postao konačan, a Peter Prevc postao drugi Slovenac s naslovom svjetskog prvaka. Prije njega, to je uspjelo Robertu Kranjecu 2012. godine u norveškom Vikersundu.

Veselje domačim navijačima priredio je Stefan Kraft koji je osvojio brončano odličje subotnjim letom od 226,5 metara, zaostavši 10,9 bodova za Prevcom. Najboljem slovenskom sportašu to je drugo odličje sa svjetskih prvenstava u letovima. Prije dvije godine u Harrachovu osvojio je broncu, iza Nijemca Severina Freunda i Norvežanina Andersa Bardala.

U nedjelju je u Kulmu na rasporedu momčadsko natjecanje u kojem će glavni kandidati za zlato biti Norvežani, ali Slovenci uz Prevca imaju jake adute Juriju Tepešu koji je u pojedinčanom natjecanju bio deveti, u bivšem svjetskom prvaku Robertu Kranjecu koji je osvojio 10. mjesto te Anžeu Lanišeku koji je završio pojedinačno natjecanje na 12. poziciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter