S&P: Rejting Srbije odgovarajući za pregovore s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Standard&Poor's (S&P) ocjenjuje da preporuka Europske komisije za početak pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji (EU) podupire važeći kreditni rejting te države, koji iznosi BB-.

Srbijanski rejting za zaduživanje u stranoj valuti BB- dva je stupnja ispod hrvatskog i šest ispod slovenskog.

Europska komisija preporučila je 22. travnja početak pregovora sa Srbijom nakon što je srbijanska vlada prošloga tjedna u Bruxellesu potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Po mišljenju analitičara S&P-a, napor srbijanske vlade da finalizira sporazum s Kosovom na vrijeme da dobije preporuku Komisije vrlo je značajan. 

- To nam ukazuje na važan porast političkog konsenzusa u Srbiji u vezi s EU-integracijama. Po našem mišljenju, rejting Srbije za zaduživanje u stranoj valuti (BB-) podupiru izgledi za članstvom te zemlje u EU-u, kao i dugoročni potencijal rasta predvođen izvozom. Početak pregovora otvorit će važne dodatne EU-fondove za Srbiju, a očekuje se i da će poduprijeti izravna strana ulaganja, ističe se između ostaloga u priopćenju S&P-a.

Ipak, u toj agenciji ističu da će institucionalni izazovi vjerojatno komplicirati proces pristupanja. 

- Da bi Srbija ostvarila svoj potencijal rasta, morat će provesti strukturne reforme da bi ponovno uravnotežila gospodarstvo. Mišljenja smo da bi ulaganja i razvoj privatnog sektora mogao ograničavati spori napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, ističu iz te agencije.

Napominju i da je Srbija suočena s potencijalnim financijskim izazovima u svjetlu visokih fiskalnih i vanjskih deficita, rastućeg duga države te nedostatka fiskalnih i strukturnih reformi. Tako bi na kreditni rejting te zemlje negativno moglo utjecati značajno pogoršanje njezine fiskalne i eksterne pozicije.

Također, analitičari S&P-a smatraju da Srbija vjerojatno neće ući u EU prije kraja desetljeća, a napominju i da početak pregovora ujedno ne jamči samo članstvo.

- Hrvatski pristupni proces trajao je gotovo cijelo desetljeće. Iako je prošloga tjedna postignut sporazum s Kosovom, prema kojem su dvije strane uz ostalo dogovorile da neće jedna drugoj kočiti napredak prema članstvu u EU-u, odnosi s Kosovom mogli bi i dalje biti kamen spoticanja u procesu pristupanja, zaključuju analitičari S&P-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter