SP odbojka: Hrvatska - Kina 0:3

Maja Poljak (fivb org)
Maja Poljak (fivb org)

Hrvatska - Kina 0:3 (12:25, 15:25, 15:25).

Susret 2. kola skupine E. PalaTrieste. Gledatelja: 3.000. Suci: Lasi (Dom), Rolf (SAD). HRVATSKA: Ušić-Jogunica 11, Grbac, Jelić (L), Ćutuk 1, Jerkov 4, Miloš 1, Popović 3, Fabris 10, Brčić, Alajbeg, Poljak 4, Ušić (L). KINA: Yuan, Zhu 9, F. Yang, Shen, J. Yang 6, Wei 3, Zeng 13, Liu, Shan (L), Xu 13, Hui 15, Wang. Napad poeni: Hrvatska 25 (Fabris 9), Kina 42 (Hui 12). Blok poeni: Hrvatska 4 (Ušić-Jogunica 2), Kina 12 (Xu 4). Servis: Hrvatska 5 (Jerkov 3), Kina 7 (Xu 2).

Hrvatske odbojkašice doživjele su u četvrtak protiv Kine prvi poraz u drugom krugu, treći ukupno na Svjetskom prvenstvu u Italiji. Nakon sjajne pobjede protiv treće reprezentacije svijeta Japana dan ranije, novi uspjeh protiv Azijske reprezentacije ipak nije stigao. Kineski zid bio je previsoka prepreka igračicama Angela Vercesija koje su nakon tri seta morale priznati suparnicama da su zasluženo pobijedile. Uostalom, bila je ovo već sedma pobjeda Kine na ovom prvenstvu, a jedini set "odgrizle" su im dosad Japanke.

Visoke, pokretljive i poprilično mlade, prosječno tek nešto starije od 23 godine, Kineskinje koje s klupe vodi proslavljena Lang Ping pokazale su i ovom prilikom da su u Italiju došle s namjerom da osvoje jednu od medalja. Hrvatske odbojkašice nisu uspijevale u kontinuitetu probijati odlično postavljeni blok Kineskinja, dok je hrvatska obrana vrlo teško zaustavljala brze napade suparnica. Ovim su porazom izgledi za osvajanje trećeg mjesta u skupini E, posljednjeg koje vodi u iduću rundu, svedeni na teoriju.

Kao i protiv Japanki, hrvatski izbornik Vercesi na parket je u susret koji je kasnio 15-ak minuta jer su Njemačka i Japan odigrale pet setova, poslao Brčić, Popović, Jerkov, Ušić-Jogunicu, Poljak i Miloš.

Povele su hrvatske igračice 2:0, bilo je zakratko i 3:0 dok kineska izbornica nije zatražila i dobila challenge, a potom su Kineskinje odličnom obranom i brzim napadima koje je diktirala tehničarka Wei, a završavale uglavnom ljevoruka Zeng i Hui, povele 12:6.

Tu su prednost razigrane Kineskinje znalački sačuvale do drugog tehničkog time outa (16:10), a kad je Xu blokirala Poljak povisivši na 21:11 bilo je jasno da je prvi set pripao Kineskinjama. Poslao je izbornik Vercesi u drugom setu na parket Samantu Fabris umjesto Sanje Popović, ali je set otvoren 7:0 vodstvom Kine i tek je onda Fabris konačno probila blok Kineskinja. Upravo su loš prijem servisa i predvidljivi napadi bili veliki uteg hrvatskim napadačicama u nastojanjima da zaobiđu visoki i dobro postavljeni blok suparnica.

No, da se i takvom suparniku ipak može kvalitetnije parirati pokazala je Jerkov koja je odličnim servisima smanjila na 8:5. Potom je i Maja Poljak blokom zaostatak smanjila na dva poena, ali bilo je to najbliže što su Hrvatice stigle. Odjurile su Kineskinje do 17:10 nakon čega je izbornik Vercesi uveo Grbac na poziciju tehničarke umjesto Brčić, ali se kineska serija nastavila do 19:10 i ubrzo je na semaforu svjetlilo 2:0 za Kinu.

I u trećem su setu Kineskinje odmah stekle nedostižnu prednost. Na krilima sjajnih servisa Zhu "razbile" su hrvatsku obranu i ponovno set, kao i prethodni, otvorile sa 7:0. Raznovrsni napadi na koje je hrvatski blok uglavnom kasnio, bili su prezahtjevan zadatak za igračice u polju koje su mogle tek nemoćno pogledima ispratiti loptu koja se odbila od polja. U napadu su pak Fabris i Ušić-Jogunice tek sporadično uspijevale poentirati, ali to nije bilo dovoljno da se nadoknadi ona startna prednost koju su Kineskinje izgradile, pa je i treći set vrlo brzo otišao na kinesku stranu, a time i sva tri boda. U petak je na prvenstvu dan odmora, a u subotu u 20 sati Hrvatska igra protiv Azerbejdžana. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter