SP: Hrvatska - Australija 36:13

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska rukometna reprezentacija očekivano je uvjerljivom pobjedom otvorila svoj nastup na 23. Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, savladavši s visoka 23 gola prednosti rukometno "egzotičnog" suparnika Australiju. "Klokani" će očito prema svom skromnom rukometnom znanju jednako kao i našim najboljim rukometašima i svim ostalim suparnicima u skupini predstavljati tek trening-partnera. Tako je i prvi nastup "kauboja" u madridskoj "magičnoj kutiji" bilo tek lagano zagrijavanje za ozbiljnije suparnike koji ih očekuju od sutrašnje utakmice s Alžirom.

Najbolji hrvatski rukometaši bez poteškoća su već do poluvremena stekli 13 golova prednosti (17:4) i ne sjećamo se rukometnog susreta, na bilo kojem nivou, u kojem je jedan od takmaca u 30 minuta zabio manji broj golova od Australaca. Očito opušteniji ulazak odabranika Slavka Goluže u nastavak ogleda rezultirao je time da je u prvom kvartalu drugog poluvremena rezultat glasio 7:7 ili ukupno 24:11. Nagnalo je to hrvatskog izbornika da na parket vrati Domagoja Duvnjaka, kojeg vjerojatno nije namjeravao koristiti u drugog dijelu, kako bi ponovno povezao napadačke konce hrvatske igre, što je donijelo ploda do kraja dvoboja. Hrvatska je u narednih deset minuta devet puta pogodila australsku mrežu dok suparnik u tom periodu ni jednom nije savladao mladog Filipa Ivića koji je oko 40. minute na vratima zamijenio Mirka Alilovića te je rezultat od 33:11 pet minuta prije kraja nagovještavao katastrofu za Australce koja se i potvrdila.

Izbornik Goluža pružio je prigodu za igru svim raspoloživim snagama izuzev Igoru Voriju jer jednostavno potrebu za korištenjem prvog kružnog napadača nije imao, već je gotovo cijelo vrijeme na crti igrao Željko Musa, u jednom trenutku čak i Drago Vuković. Osim toga u drugom je poluvremenu igrao glavni vanjski topnik "kauboja" Blaženko Lacković koji se nije upisao u strijelce. U utakmici u kojoj se hrvatskim reprezentativcima pružalo niz prigoda za lako poentiranje iz kontri i polukontri najveći prostor za poentiranje otvarao se lakim brzancima, pa su tako najviše golova upisala krila Zlatko Horvat i Ivan Čupić.

Dvorana Caja Magica, Madrid. Gledatelja 2500. Suci: Aires Menezes i Aparecido Pinto (oba Brazil)

HRVATSKA: Alilović (7), Ivić (6), Duvnjak 3, Lacković, Stepančić 3, Kopljar 4, Vori, Horvat 8 (2), Vuković 4, Šprem 1, Bičanić 3, Mandalinić 1, Štrlek 2, Čupić 7 (2), Musa.

AUSTRALIJA: Latinovic (5+2), Jovanovic (1), Karlsson, Pandzo, Calvert, Fletcher 5, Mouncey, Queiroz, Najdovski 1, Gahan 1, Hedges, Kelly 2, Anderson 2, Abiera, Matic 2, Subotic.

Sedmerci: Hrvatska 7 (4). Isključenja: Hrvatska 4, Australija 6 minuta. Treće isključenje: Najdoski (29). (K. KLARIĆ, foto A. ČIZMIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter