SP: Drama u Salvadoru, prošla Belgija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U posljednjem susretu osmine finala svjetskog nogometnog prvenstva Belgija je u Salvadoru nakon produžetaka pobijedila SAD 2:1 i izborila plasman u četvrtfinale.

Pred 52.000 gledatelja na stadionu Arena Fonte Nova sudio je Haimoudi iz Alžira.

Strijelci: 1-0 De Bruyne (93), 2-0 Lukaku (105), 2-1 Green (107)

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel,Fellaini - Mertens (Mirallas, 60), De Bruyne, Hazard (Chadli, 111)- Origi (Lukaku, 91)

SAD: Howard - Johnson (Yedlin, 32), Gonzalez, Besler, Beasley - Jones,Cameron - Zusi (Wondolowski, 72), Bradley, Bedoya (Green, 105)- Dempsey

Već po pravilu osmine finala ovog SP-a, nogometaši Belgije su prošli u četvrtfinale pobjedom u produžetku nad SAD-om (2:1) u nevjerojatno uzbudljivoj utakmici u Salvadoru. Momčad Marca Wilmotsa je zabila dva pogotka u produžetku, a na cijeloj utakmici je izvela čak 19 kornera, uputila 38 utakmica od kojih 27 u okvir vrata.Amerikanci su pokazali izuzetnu odlučnost, igrali su fanatično, odbili su se predati i nakon što su primili dva zgoditka u produžetku. Njihov vratar Tim Howard je radio čuda, a naposljetku su ipak mogli proći u četvrtfinale da u 90. minuti njihov napadač Chris Wondolowski nije promašio nemoguće.

Amerikanci i Belgijanci odigrali su prvo poluvrijeme bez zgoditaka, ali u fantastičnom trkačkom ritmu, u napadačkim postavama. Već u prvoj minuti susreta Origi je izašao sam ispred američkog vratara Howarda koji je ukrotio njegov šut. Amerikanci su uzvratili šutem Dempseya u 21. minuti, a najbolju priliku prvog dijela propustio je De Bruyne nakon protunapada, no njegov udarac je otišao pokraj vrata.

Belgijanci su napali na početku drugog dijela, u 56. minuti Origi je glavom pogodio gredu, a tri minute kasnije Mertens je iz velike blizine pokušao petom, a udarac je otišao tik pored vratnice. Howard se pretvorio u junaka dvoboja jer je u 71. minuti obranio udarac Origija, u 76. minuti Mirallasa, u 80. minuti i udarac Hazarda, a potom i još jedan opasan udarac Origija. A onda u sudačkoj nadoknadi američki igrač Wondolowski je promašio šansu utakmice, s tri metra je uspio prebaciti vrata, kada su već svi vidjeli pogodak. Bila je to i zadnja šansa regularnog dijela u kojem su Belgijanci imali čak 16 udaraca s kuta i 12 udaraca u okvir vrata.

Wilmots je odmah u produžetku uveo Lukakua i to mu se odmah isplatilo u 93. minuti kada je crnoputi centarfor prodro u kazneni prostor, a odbijenu loptu je prihvatio De Bruyne i pogodio sami kut američkih vrata. Bio je to 31. udarac Belgijanaca na ovoj utakmici. Umorni Amerikanci pokušali su izjednačiti, a u 105. minuti Lukaku je povećao vodstvo na 2-0 nakon asistencije De Bruynea. Amerikanci se niti tada nisu predali, u 105. minuti ušao je Green, koji je samo dvije minute kasnije na dodavanje Bradleya svladao Curtoisa. U 109. minuti Jones je imao sjajnu priliku, a u 113. još bolju Dempsey kojemu je Curtois padom pod noge spasio pogodak.

Belgija će u četvrtfinalu igrati protiv Argentine 5. srpnja u Brasiliji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter