SP: Bronca Mariji Iveković i Darku Kralju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u francuskom Lyonu Marija Iveković je u kategoriji slijepih i slabovidnih osvojila brončano odličje u bacanju diska, ali je ujedno izrazila razočaranje što u Hrvatskoj paraolimpijci nisu dobili pravo trajne naknade za sportsku izvrsnost, izvijestio je u subotu Hrvatski paraolimpijski odbor.

"Naravno da sam presretna mojom četvrtom IPC svjetskom medaljom. Nakon tri zlata i dva svjetska rekorda ova bronca će mi dati motiva da još više radim i da se pripremim za paraolimpijske igre u Riju. No, moram istaknuti da sam žalosna i razočarana onim famoznim nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o sportu glede priznavanja trajnih naknada za sportsku izvrsnost. Ako moji dosadašnji rezultati nisu dovoljno promovirali Republiku Hrvatsku u svijetu, a za što se dodjeljuju trajne naknade, pitam danas sebe i sve vas - što je onda sportska izvrsnost. Nama osvajačima IPC svjetskih medalja u paraolimpijskim sportovima nažalost zakonodavac to pravo ne priznaje", izjavila je Iveković po završetku natjecanja.

Do bronce je došla svojim najboljim ovogodišnjim rezultatom, hicem od 38,85 metara, što joj je donijelo 893 boda. Svjetska prvakinja je Ruskinja Sofija Oksema s 930 bodova, a srebro je pripalo Kineskinji Liangim Zhangi s 908 bodova.

Briončanu medalju - u bacanju kugle - osvojio je i proslavljeni hrvatski paraolimpijac Darko Kralj. U kategoriji F42, atletičari s natkoljeničnom amputacijom, Kralj je bacio kuglu do 13,20 metra. Svjetski prvak je Britanac Aled Davies koji je postavio novi svjetski rekord od 14,71 metra, dok je srebro otišlo Nijemcu Franku Tinnemeieru s daljinom od 13,93 metara.

"Na ovom natjecanju želja mi je bila da provjerim koliko veteran vrijedi među ovim mladcima koji neumitno nadolaze. Nakon što sam prije dvije godine osvojio srebro na Novom Zelandu, jedino mi ostaje žal što ću svoju karijeru očito završiti bez zlata sa svjetskih IPC atletskih prvenstava. No, posebice bih zahvalio doktoru Borisu Kirinu i svom fizioterapeutu Anti Ariću koji su me doslovno osposobili da nastupim i dođem do bronce", zaključio je Darko Kralj.

Prvog dana nadmetanja u Lyonu u kategoriji slijepih i slabovidnih nastupio je i Miljenko Vučić u bacanju kugle. On je s osobnim rekordom 13,88 metara zauzeo peto mjesto.

U Lyonu se natječe više od tisuću atletičara iz 90 zemalja, a hrvatske boje brane četiri atletičarke i deset atletičara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter