SP: Brazil u četvrtfinalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Brazila prvi su četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva. Domaćin natjecanja je u premijernom susretu osmine finala u Belo Horizonteu svladao Čile s 4:3, tek nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke, nakon što je poslije 90 i 120 minuta igre bilo 1:1. Čileanci su pak propustili priliku da se nakon pune 52 godine ponovno nađu među najboljih osam na Mundijalu.

Prvi četvrtfinalist odlučen je udarcima s bijele točke. Prvi su po loptu krenuli domaćini, a Luiz je bio precizan, potom je Cesar obranio udarce Pinille i Sancheza, između kojih je Willian promašio vrata, potom su Marcelo i Aranguiz bili precizni, a potom je Bravo obranio udarac Hulka, a Diaz izjednačio na ukupnih 3:3. Peti udarac za Brazil realizirao je Neymar, a u čileanskog se tragičara pretvorio Jara čiji se udarac od vratnice odbio u polje označivši veliko slavlje domaćina.

Prvu ozbiljniju intervenciju Bravo je imao u 18. minuti skrenuvši u korner udarac Hulka, no samo je odgodio veliko veselje na stadionu, ali i u cijelom Brazilu. Neymar je izveo korner s lijeve strane, a stoperski se tandem Selecaoa pobrinuo da Bravo vadi loptu iz mreže. Tiago Silva je glavom prenio loptu koju je na drugoj vratnici čekao David Luiz. Pokušao je Jara ispred njega izbiti loptu, ali se ona od Luiza odbila u mrežu - 1:0.

Ipak, u prvom pravom udarcu na brazilski gol, Čile je izjednačio. Alexis Sanchez, Neymarov suigrač iz Barcelone, matirao je Julija Cesara u 32. minuti postigavši svoj drugi gol na ovom prvenstvu. Hulk je loše primio loptu iz "outa" na svojoj polovici što je Vargas iskoristio da iz prve uposli Sancheza u kaznenom prostoru i ovaj je loptu smjestio u "malu mrežicu" - 1:1. Domaćin je pokušao odmah vratiti vodstvo, Oscar je ubacio s desne strane, Neymar skočio, ali se lopta od F. Silve odbila pored gola.

U nastavku je Fernandinho otvorio seriju udaraca na gol, doduše neprecizno. Potom su brazilski navijači skočili sa svojih mjesta nakon što je Hulk zatresao mrežu Čilea u 55. minuti, no sudac Webb je poništio gol smatrajući da je brazilski napadač loptu primirio uz pomoć ruke. Prvu pravu gol-priliku u nastavku propustio je Čile u 65. minuti. Nakon sjajne akcije Isle i Vidala po desnoj strani lopta je stigla u sredinu do Aranguiza čiji je udarac obranio Julio Cesar. Bili su to trenuci u kojima je Čile nametnuo svoj stil igre ostavljajući domaćina bez prilika pred Bravom.

Tek u 74. minuti su Brazilci ponovno zaprijetili. Hulk je ubacio, a Jo nije uspio zahvatiti loptu na drugoj vratnici. Dotad u nastavku "nevidljivi" Neymar pojavio se u 81. minuti, ali je njegov udarac glavom ukrotio Bravo. Bila je to sjajna intervencija golmana Čilea, ali daleko manje zahtjevna od one kad se Hulk probio u kazneni prostor i raspalio u 85. minuti. Međutim, Bravo je i to obranio i odveo susret u produžetke. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter