SP Brazil: Stoperi odveli Brazil do polufinala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Domaćin prvenstva Brazil pobijedio je u četvrtfinalu SP-a u Fortalezi Kolumbiju 2:1, a oba pogotka za Brazilce postigli su stoperi PSG-a - Thiago Silva i David Luiz. U sjajnoj, tipično južnoameričkoj utakmici pred fanatičnih 64.000 gledatelja, Kolumbija je namučila Brazilce, pogotovu u drugom dijelu kada su, zahvaljujući opet odličnom Jamesu Rodriguezu, opasno zaprijetili domaćinu.

Brazil je odigrao odlično prvo poluvrijeme, a u drugom ih je spasio pogodak iz slobodnog udarca, dok su Kolumbijci pokazali da nimalo slučajno nisu među osam najboljih ekipa svijeta. Ipak, utakmica je obilovala i grubostima s 52 prekršaja pa je dvije minute prije kraja teško nastradala prva brazilska zvijezda Neymar, koji je na nosilima iznesen s terena.

Brazilci su utakmicu započeli u furioznom ritmu i poveli su već u sedmoj minuti. Udarac iz kuta izveo je Neymar i pronašao neshvatljivo samog kapetana Thiaga Silvu, koji s tri metra koljenom ubacuje loptu u mrežu. Samo tri minute kasnije uzvraćaju Kolumbijci - Cuadrado se izborio za poziciju, a njegov udarac s 20-tak metara odlazi tik pored lijeve vratnice. Brazilci su potom promašili nekoliko prilika, a najviše se u promašajima istaknuo Hulk. On je 19. minuti iskosa opalio po lopti koju je vratar Ospina jedva obranio, a još bolju priliku imao je u 27. minuti kada je iz još veće blizine ponovno pogodio kolumbijskoga vratara. Neymar je imao i dva slobodna udarca s 20-ak metara, a oba su otišla preko grede. U prvih 45 minuta utakmice u Fortalezi Brazilci su pokazali više negoli na preostale četiri utakmice zaredom.

Drugo poluvrijeme bilo je puno nervoznije, Kolumbijci su više napadali, no nije bilo izrazitih prilika do 69. minute i fantastičnog pogotka Davida Luiza. Branič PSG-a je iz slobodnog udarca s više od 25 metara pogodio same rašlje kolumbijskih vrata i bio je to jedan od najljepših zgoditaka prvenstva.

Kada se očekivalo da će taj pogodak biti dovoljan da Brazil prođe, Kolumbijci su smanjili u 80. minuti. James Rodriguez je pronašao Baccu, napadača Seville je u kaznenom prostoru pokosio vratar Julio Cesar, a James je s bijele točke postigao svoj šesti pogodak na prvenstvu i smanjio na 2:1. U 88. minuti Zuniga je grubo startao na Neymara, koji je morao izaći iz igre. Kolumbijci su u samoj završnici napravili veliki pritisak, ali bez prilike da dođu do izjednačenja.

Brazilu je ovo prvo polufinale nakon dva uzastopna neuspjeha u Njemačkoj (2006.) i Južnoj Africi (2010.), ali i 11. polufinale u povijesti. Kolumbijske igrače može utješiti što je već sam plasman u četvrtfinale najveći uspjeh u povijesti 'Los Cafeterosa'.

Brazil će u polufinalu igrati protiv Njemačke koja je u Riju de Janeiru pobijedila Francusku 1:0 golom Matsa Hummelsa u 13. minuti. Utakmica je na rasporedu 8. srpnja u Belo Horizonteu. (Hina)

BRAZIL: Julio Cesar - Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo -Fernandinho, Paulinho (Hernanes, 86) - Oscar, Neymar (Henrique, 89), Hulk (Ramires, 83) - Fred

KOLUMBIJA: Ospina - Zuniga, Zapata, Yepes, Armero - Cuadrado (Quintero, 80), Guarin,Sanchez, Ibarbo (Ramos, 46) - T. Gutierrez (Bacca, 70), J. Rodriguez


Podijeli: Facebook Twiter