SP Brazil: Shaqiri hat-trickom odveo Švicarce dalje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometna reprezentacija Švicarske izborila je plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu zahvaljujući 3:0 (2:0) pobjedi protiv Hondurasa u susretu 3. kola skupine E igranom na stadionu Arena Amazonia u Manausu.

Strijelac sva tri gola za Švicarsku bio je Xherdan Shaqiri (6, 31, 71).

Švicarska je natjecanje u skupini okončala na drugom mjestu sa šest bodova, iza Francuske koja je osvojila prvo mjesto sa sedam, a ispred trećeg Ekvadora s četiri, dok je Honduras završio natjecanje kao posljednji bez bodova.

U utakmicu u kojoj im je bila potrebna pobjeda sa što većom razlikom Švicarci su krenuli silovito, a posebno je raspoložen bio njihov dvojac Drmić-Shaqiri. Već u trećoj minuti Drmić je prošao po lijevom krilu i ubacio u peterac, ali Shaqirijev udarac honduraška obrana uspjela je blokirati, odbijena lopta je stigla do Inlera, ali švicarski kapetan nije dobro reagirao.

No, u šestoj minuti Shaqiri je sjajnim udarcem doveo svoju momčad u vodstvo. Uzeo je loptu na desnoj strani svog napada, napravio korak-dva prema sredini, a potom udarcem s 22-23 metra pogodio sam gornji desni kut nemoćnog Valladaresa.

Potom su Švicarci prepustili inicijativu Hondurašanima te se ograničili na prijetnje iz protunapada, a takva je taktika urodila plodom u 31. minuti. Drmić se iskrao na desnom krilu, ubacio za natrčalog Shaqirija koji se sjurio u kazneni prostor i nepogrešivo poslao loptu u mrežu.

Prije kraja prvog poluvremena još jednom je na sceni bila kombinacija Shaqiri-Drmić, ovoga puta Shaqiri je bio u ulozi asistenta, a Drmić realizatora, no njegov udarac obranio je Valladares.

Honduras je aktivnije krenuo u nastavak te je stvorio dvije izgledne prilike u 49. i 52. minuti. Prvi put Bengtson je bio prekratak u skoku na ubačaj Wilsona Palaciosa, da bi u 52. isti igrač obišao i švicarskog vratara, ali je otišao previše ukoso i Rodriguez je uspio raščistiti s gol-linije.

Prvu opasnu situaciju u drugom poluvremenu Švicarci su stvorili u 59. minuti, Mehmedi je uposlio Shaqirija, ali Valladares je taj put uspio ući u udarac odličnom napadaču.

Ipak, u 71. minuti Shaqiri je kompletirao "hat-trick", a ponovno mu je asistent bio Drmić. Mladi napadač hrvatskih korijena sjajno je na desnom boku izvrtio Bernardeza i ubacio za Shaqirija koji je ponovno siguran realizator.

Posljednje dvije prilike za počasni pogodak za Honduras imali su Najar u 78. i Bengtson u 80. minuti, ali s dvije obrane se istaknuo i švicarski vratar Benaglio.

Švicarska će tako igrati u osmini finala i to 1. srpnja u Sao Paulu, a suparnik će joj biti Argentina. (Hina)

HONDURAS - ŠVICARSKA 0:3

HONDURAS: Valladares - Beckeles, Bernardez, Figueroa, Juan Garcia (Najar, 77) - Boniek Garcia, W. Palacios, Claros, Espinoza (Chavez, 46) - Bengtson, Costly (J. Palacios, 40)

ŠVICARSKA: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schaer, Rodriguez - Behrami, Inler - Shaqiri (Dzemaili, 87), Xhaka (Lang, 77), Mehmedi - Drmić (Seferović, 73)

STRIJELAC 0:1 Xherdan Shaqiri (6), 0:2 Xherdan Shaqiri (31), 0:3 Xherdan Shaqiri (71)

SUDAC Nestor Pitana (Argentina)

STADION Arena Amazonia

GLEDATELJA 40.332


Podijeli: Facebook Twiter