SP Brazil: S tri nova boda u dodatne kvalifikacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Šanse za prvo mjesto su male, ali postoje. Najprije moramo pobijediti Belgiju u petak, a onda i Škotsku u Glasgowu te se nadati posrtanju Belgije na domaćem terenu protiv Walesa. Belgija je u ovim kvalifikacijama nekoliko puta bila u nezgodnoj situaciji, ali to protivnici nisu znali iskoristiti", tako zbori Igor Štimac, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, koju čekaju izlučne utakmice u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Brazilu. Štimac se, dakle, ne odriče izravnog plasmana na svjetsku smotru dokle god za to postoje teoretski izgledi. A oni kažu da će Hrvatska (17 bodova), koja trenutačno zaostaje za prvoplasiranom Belgijom (22) sigurno biti prva ako pobijedi (Belgija, Škotska), a Belgijanci izgube (Hrvatska, Wales) obje posljednje utakmice u skupini. Postoji, međutim, i ona crna varijanta prema kojoj Hrvatska još uvijek može biti najlošija drugoplasirana momčad koja neće dobiti priliku izboriti Svjetsko prvenstvo u dodatnim kvalifikacijama (15. i 19. studenog).

Hrvatska se po tom pitanju u nezavidnom položaju našla uslijed nepovoljnih okolnosti neočekivane gostujuće pobjede Škotske nad Makedonijom (2:1) u posljednjem kolu, čime je momčad Gordona Strachana zadnje mjesto u skupini A prepustila Walesu, a "kockasti" u poretku drugoplasiranih reprezentacija ostali bez šest bodova u dvjema međusobnim utakmicama protiv Velšana.

Budući da čak i Bugari, koji trenutačno najlošije kotiraju u poretku drugoplasiranih reprezentacija, na kraju mogu imati više bodova od Hrvatske, pred "kockastima" je imperativ osvajanja barem tri boda iz dviju predstojećih utakmica protiv Belgije i Škotske. S jednom pobjedom Hrvatska će sigurno ostvariti pravo na drugu priliku za odlazak u Brazil u dodatnim kvalifikacijama. (M. CVIJANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter