SP Brazil: Nizozemska prošla nakon jedanaesteraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U posljednjem susretu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Brazilu reprezentacija Nizozemske je u Salvadoru pobijedila Kostariku 4:3 nakon izvođenja jedanaesteraca izborivši plasman u polufinale. U 120 minuta igre nije bilo golova.

Pred 52.000 gledatelja na stadionu Arena Fonte Nova sudio je Irmatov iz Uzbekistana.

Nizozemska je posljednji polufinalist SP-a, ali su za prolaz među četiri najbolje momčadi morali pucati penale protiv velikog autsajdera Kostarike. Čak 120 minuta Nizozemci nisu uspjeli probiti kostarikansku obranu i njihova sjajnog vrata Keylora Navasa, triput su Nizozemci pogađali gredu, a uporni Kostarikanci su čak imali i sjajnu priliku za pobjedu u 116. minuti. Izbornik Van Gaal se opet pokazao sjajnim taktičarom, opet je pogodio s izmjenama pa je u 120. minuti u igru uveo vratara Tima Krula koji mu je i donio polufinale.

Nizozemskoj reprezentaciji je ovo drugo uzastopno polufinale na svjetskim prvenstvima, nakon što je prije četiri godine u Južnoj Africi bila druga. Nizozemci su do polufinala stigli i 1998. godine, kada su bili četvrti, te 1978. i 1974. godine kada su osvojili titulu doprvaka. Kostarika je već ulaskom u četvrtfinale ostvarila najveći uspjeh u povijesti.

Nizozemska se u prvom poluvremenu predstavila kao nadmoćnija ekipa, no nisu uspjeli pronaći način kako svladati kostarikanskog vratara Navasa. U 22. minuti Van Persie je iskosa s desetak metara snažno opalio, a Navas još bolje reagirao, da bi u nastavku akcije vratar španjolskog Levantea obranio šut Sneijdera. U 29. minuti u velikoj je prilici Depay, no i njegov šut nogom brani Navas, koji je 39. minuti lijepom paradom spriječio i vrlo precizni udarac Sneijdera iz slobodnog udarca.

Bolanos je iz slobodnog udarca u 59. minuti uputio prvi i to neprecizan kostarikanski šut prema vratima na utakmici, a Nizozemska je bila puno sporija i lošija nego u prvom dijelu. U 82. minuti Nizozemci imaju prvu priliku u drugom dijelu, Sneijder iz slobodnog udarca iskosa pogađa vratnicu. Samo minutu kasnije Navas "skida" novi udarac Van Persiea iz blizine, a nizozemski kapetan je i u zadnjim sekundama imao sjajnu priliku, ali se njegov udarac odbio od kostarikanskog braniča Tejede u novu gredu i produžetak.

U 94. minuti pokušao je branič Vlaar glavom, Navas je opet siguran. U 116. minuti Kostarika je uputila prvi udarac u okvir, i to u šansi utakmice kada je Urena prošao dvojicu braniča, a Cillessen jedva obranio nogom. U 119. minuti Sneijder ponovno gađa gredu, treću nizozemsku na utakmici, a izbornik Van Gaal se konačno pomirio s penalima i u igru uveo specijalista za obrane udaraca s bijele točke Tima Krula iz Newcastlea.

Nizozemska će u polufinalu igrati protiv Argentine koja je u Brasiliji pobijedila Belgiju 1:0 golom Gonzala Higuaina u 8. minuti. 'Oranje' i 'Gauči' igrat će 9. srpnja u Sao Paulu. Dan ranije u Belo Horizonteu u polufinalu se sastaju Brazil i Njemačka. (Hina)

NIZOZEMSKA: Cillessen (Krul, 120) - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Huntelaar, 105)- Kuyt, Wijnaldum,Sneijder, Blind - Robben, Van Persie, Depay (Lens, 76)

KOSTARIKA: Navas - Gamboa (Myrie, 77), Acosta, Gonzalez, Umana, Junior Diaz - Tejeda (Cubero, 97), Borges - Campbell (Urena, 66), Ruiz, Bolanos


Podijeli: Facebook Twiter