SP Brazil: Nizozemci slavili protiv Australije 3:2

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu 2. kola B skupine svjetskog nogometnog prvenstva Nizozemska je na Beira Rio stadionu u Porto Alegreu pobijedila Australiju 3-2 i praktički osigurala plasman u osminu finala.

Pred 41.000 gledatelja na stadionu Beira-Rio sudio je Haimoudi iz Alžira.

Strijelci: 0-1 Robben (20), 1-1 Cahill (21), 2-1 Jedinak (54pen), 2-2 van Persie (58), 2-3 Depay (68)

AUSTRALIJA: Ryan - McGowan, Wilkinson, Špiranović, Davidson - Jedinak,Bresciano (Božanić, 52), McKay - Leckie, Cahill (Taggart, 77), Oar (Halloran, 68)

NIZOZEMSKA: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Depay, 45), Blind - De Jong, Sneijder, De Guzman (Wijnaldum, 78) - Van Persie (Lens, 87), Robben

Nakon velike pobjede od 5-1 nad Španjolskom Nizozemska se jako namučila da pobijedi Australiju (3-2) u najuzbudljivijoj utakmici prvenstva. Australci su oduševili nogometni svijet jer su, iako veliki autsajderi, od prve minute napali Nizozemce, napadali su čak i kada su vodili s 2-1, te ih je samo golema pogreška njihova vratara spriječila da Nizozemcima ne uzmu bod. Australci su "oranje" natjerali da odigraju sjajnu utakmicu u kojoj su gledatelji uživali u pet golova, sjajnom ritmu i barem deset izglednih prilika.

Nizozemska je povela u 20. minuti iz prvog opasnijeg napada nakon što je Robben uzeo loptu ne centru, nezaustavljivo se sjurio u kazneni prostor i matirao australskog vratara za svoj treći pogodak na prvenstvu. Samo minutu kasnije Australija je izjednačila spektakularnim pogotkom Tima Cahilla. Wilkinson je nabacio dugu loptu u kazneni prostor,a Cahill iz prve volejem zakucao loptu pod gredu za dosad najljepši pogodak prvenstva. U 31. minuti Australci su imali odličnu priliku, ali je Bresciano pucao preko gola, a dvije minute kasnije u još boljem položaju australski Hrvat Špiranović poptuno sam ne zahvaća dobro loptu na pet metara od gola. Nizozemska je s dvije pobjede vrlo blizu da postanu prva momčad koja je osigurala osminu finala.

tempo ije pao ni u drugom poluvremenu, a Australci su nadomal senzacije došli u 54. minuti kada je Jaanmat igrao rukom, a iz opravdano dosuđenog jedanaesterca australski kapetan i Hrvat Mile Jedinak pogađa za senzacionalno vodstvo Australije od 2-1.

Australci ni tada nisu stali, napadali su, a Nizozemska je izjednačila u 58. minuti iz izvrsne akcije u kojoj je de Guzman pronašao samog de Persiea koji snažno pogađa za 2-2. U 68. minuti došlo je do odluke, prvo je Australac Oar upropastio i najbolju priliku Australaca lošim dodavanjem za Leckiea, a u protunapadu se Memphis Depay odlučio na udarac s 30 metara i iznenadio autralskog vratara Ryana za konačnih 3-2. Australci se nisu predavali, nisu uspjeli poravnati, ali su pošteno namučili Nizozemsku.

U drugom dvoboju iz ove skupine večeras se sastaju aktualni svjetski prvaci Španjolci i Čile.U posljednjem kolu 23. lipnja se sastaju Nizozemska - Čile, te Španjolska - Australija. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter