SP Brazil: Najuvjerljivija pobjeda vatrenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu 2. kola A skupine svjetskog nogometnog prvenstva reprezentacija Hrvatske je u Manausu pred 30.000 gledatelja deklasirala Kamerun sa 4:0 i ostala u igri za plasman u osminu finala.

Hrvatska je uspješno odradila "ispit u prašumi", pobijedivši u Manausu u teškim vremenskim uvjetima, po velikoj vrućini i vlazi, neugodni Kamerun sa 4:0 i time je napravila prvi korak prema plasmanu u drugi krug SP-a. Hrvatska je odigrala odličnu utakmici, a posebice u drugom poluvremenu kada smo imali igrača više jer je u 40. minuti isključen Alexandre Song. Nakon toga prilike su redale kao na pokretnoj traci i pobjeda vatrenih mogla je biti još uvjerljivija.

Nakon početne inicijative Kameruna nogometaši Hrvatske su na najbolji način "zamrznuli" entuzijazam "lavova", ranim pogotkom. Odlična akcija vatrenih, Srna je sa desnog krila ubacio u kazneni prostor za Mandžukića, od kojeg se lopta odbija do Perišića koji je dobro poslužio Olića, a ovaj pogađa za 1:0 u 11. minuti.

Nakon toga gola Hrvatska je iz minute u minutu bila sve opasnija. U 17. minuti nakon kornera Hrvati su mogli povećati vodstvo, ali je Perišić sa pet metara pucao ravno u vratara.

U 40. minuti novi vjetar u leđa vatrenima, jer je Kamerun ostao s igračem manje. Alexandre Song dobio je izravni crveni karton jer je udario laktom u leđa Mandžukića dok je bio bez lopte.

Najbolji mogući početak drugog poluvremena za Hrvatsku, već u 48. minuti 2:0 za vatrene. Ispucavanje vratara Itandjea presreo je Perišić koji se sjurio u kazneni prostor i precizno pogađa mrežu.

Dvije minute kasnije polukontra Hrvatske, Sammir je odlično uposlio Mandžukića, koji nije iskoristio stopostotnu priliku.

Ako je i bilo kakvih dvojbi u pobjedu Hrvatske, sve je riješeno u 61. minuti. Pranjić je izveo korner, a Mandžukić glavom zabija za 3:0. U 73. minuti novi pogodak Mandžukića, koji je nakon udarca Eduarda pospremio otpadak u mrežu za 4:0.

Nakon toga Hrvatska je promašila još nekoliko izglednih prilika, ali i 4:0 je bilo dovoljno za najuvjerljiviju pobjedu "vatrenih" na svjetskim prvenstvima.

Uoči posljednjeg kola Brazil i Meksiko vode na ljestvici sa po četiri boda, dok Hrvatska ima tri boda. Na začelju je Kamerun bez bodova. U posljednjem kolu Hrvatska će prolaz u osminu finala tražiti u direktnom ogledu protiv Meksika, 23. lipnja u Recifeu. Vatrenima za prolaz treba pobjeda. U drugom susretu u Brasliji će snage odmjeriti Brazil i Kamerun.

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić - Sammir (Kovačić, 72), Olić (Eduardo, 69), Rakitić, Modrić, Perišić (Rebić, 78) - Mandžukić.

KAMERUN: Itandje - Assou Ekotto, Nkoulou, Chedjou (Nounkeu, 46) - Mbia, Matip, Alexandre Song, Enoh Eyong, Moukandjo - Aboubaker (Webo, 70), Choupo-Moting (Salli, 75).

STRIJELCI: 0:1 Ivica Olić (11), 0:2 Ivan Perišić (48), 0:3 Mario Mandžukić (61), 0:4 Mario Mandžukić (73).

CRVENI KARTONI: Alexandre Song (Kamerun, 40)

SUDAC: Pedro Proenca (Portugal)

STADION: Amazonia Arena

GLEDATELJA: 30.000

Večerašnji ogled Hrvatske i Kameruna u Manausu bio je prvi ogled vatrenih na velikim natjecanjima protiv neke afričke reprezentacije, ujedno i prva pobjeda.

Tijekom priprema za World Cup hrvatska reprezentacija je u Osijeku odigrala prijateljsku utakmicu protiv Malija koju je dobila 2:1.

Izjave nakon uvjerljive pobjede vatrenih

Dvostruki strijelac Mario Mandžukić rekao je da "uvjeti za igru nisu normalni, ali ispunili smo sve što nam je izbornik rekao. Dobro je upisati se u strijelce, ali meni je najvažnija igra, ako dobro igram onda dođu i golovi kao nagrada. Nećemo se previše veseliti jer nas čeka odlučujuća utakmica protiv Meksika, koji je pokazao veliko zajedništvo i puni su snage".

Strijelac za 2:0 Ivan Perišić: "Svaka čast svim momcima, jer uvjeti su bili stvarno teški. Od prve minute krenuli smo dobro, potom smo rano zabili gol, a pomoglo nam je i kad je Kamerun ostao sa igračem manje zbog crvenog kartona Songu. Nakon toga već na početku drugog poluvremena zabili smo za 2-0 i tu je utakmica bila praktično riješena. Sada idemo dobiti Meksiko".

Hrvatski napadač Eduardo: "Drago mi je da sam dobio priliku i mislim da sam dobro odigrao. Nije bilo lako, uvjeti su stvarno teški, ali ova pobjeda nam daje veliko samopouzdanje. Već smo mislima na Meksiku, jer ta je utakmica za nas kao finale".

Inozemni mediji o pobjedi Hrvatske

Odličnu igru vatrenih protiv Kameruna i uvjerljivu pobjedu 4:0 hvale brojni inozemni mediji, te ističu da se Kamerun potpuno raspao nakon isključenja Songa u 40. minuti.


Novinska agencija Reuters navodi da je Hrvatska demolirala Kamerun, te da misli ozbljno kad je pitanju plasman u drugi krug SP-a. Također, ističe da je Ivica Olić, koji je postigao vodeći gol, sa 34 godine i 277 dana postao najstariji hrvatski strijelac na svjetskim prvenstvima.

Španjolski sportski dnevnik Marca ističe da je superiornost Hrvatske bila očita od početka susreta, te da Hrvatska nije imala milosti za Kamerun. Dodaje i da je Mandžukić sa dva pogotka zablistao u svom debiju na SP-u.

Talijanska La Gazzetta dello Sport napominje da je jaz između dvije ekipe bio očit, te da je Hrvatska pokazala da dobra igra protiv Brazila nije bila slučajnost. Hvale Ivana Perišića, koji je asistirao za vodeći gol, te je zabio za 2:0, i navode kako se sada u Borussiji Dortmund pitaju zašto su ga prodali Wolsburgu.

Francuski L'Equipe piše kako je "Hrvatska pokopala lavove", te da će Perišić biti ključno oružje u posljednjoj utakmici skupine protiv Meksika.

"Kamerunski lavovi su mrtvi, a Hrvatska još uvijek živi", napominje francuska novinska agencija AFP. Umjesto "nesalomljvih lavova" koje smo gledali na SP 1990. kada su stigli do četvrfinala, sada smo mogli vidjeti "neukrotive lavove", dodaje AFP i spominje isključenje Songa u 40. minuti zbog udaranja Mandžukića, te međusobno koškanje kamerunskih igrača Assou-Ekotta i Moukandjoa.

Slovenska novinska agencija STA ističe da su se "Hrvati dobro snašli u džungli", te da su sa po jednim pogotkom na početku oba poluvremena stvari postavili na svoje mjesto. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter