SP Brazil: Hrvatska-Australija 1:0; ozljeda Pranjića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometna reprezentacija Hrvatske noćas je minimalnom pobjedom nad Australijom u brazilskom Salvadoru završila posljednju pripremnu utakmicu pred nastup na svjetskom prvenstvu.

Strijelac jedinoga gola bio je Jelavić u 58. minuti, nakon akcije Modrića.

Bio je to šesti međusobni susret Hrvatske i Australije, a u dosadašnjih pet dvoboja Hrvatska je ostvarila jednu pobjedu, dva susreta okončana su neodlučenim rezultatom, dok je Australija dva puta bila bolja.

Niko Kovač na travnjak je poslao miješanu momčad, na klupi su ostali Mandžukić, Olić, Rakitić...

Prvo poluvijeme uglavnom će se pamtiti po agresivnosti Australaca, što je dovelo do zabrinjavajućih scena. Najprije je na terenu ostao ležati Eduardo, koji se međutim uskoro vratio u igru. Nekoliko minuta nakon toga, ozlijeđen je Pranjić nakon starta Franjića. Hrvatski reprezentativac morao je napustiti igru s ozljedom gležnja, a umjesto njega ušao je Vrsaljko. Jedina prava prilika u prvom poluvremenu bio je udarac Eduarda u 20. minuti nakon asistencije Jelavića, ali je australski vratar bio na mjestu.

Na početku drugog poluvremena Hrvatska je malo pojačala pritisak, ali dinamika igre i dalje nije bila na visokoj razini. U 58. minuti Modrić je napravio solo prodor, lopta se odbila do Jelavića koji ju je pospremio u mrežu.

Bilo je neopreznih startova i na jednoj i na drugoj strani, sudac je dao tri žuta kartona, sva tri hrvatskim igračima, a zbog udarca u gležanj neko je vrijeme izvan terena bio i Mandžukić.

U reprezentaciji Australije, od 23 igrača, šestorica su hrvatskih korijena, a predvodi ih kapetan i vezni igrač Mile Jedinak, zatim vratar Eugen Galeković, braniči Matthew Špiranović i Ivan Franjić te veznjaci Oliver Bozanić i Dario Vidošić, a pomoćnik australskom izborniku Angeu Postecoglou također je Hrvat Ante Miličić.

Sljedeći nastup naše reprezentacije u Brazilu bit će u četvrtak, 12. lipnja u 22 sata po hrvatskom vremenu u Sao Paulu, kada će u prvoj utakmici A skupine susretom protiv Brazila, otvoriti 20. svjetsko prvenstvo.

Prethodno je reprezentacija Brazila u Sao Paulu u prijateljskoj utakmici pobijedila Srbiju sa 1-0, a jedini pogodak zabio je Fred u 58. minuti.

Unatoč pobjedi izbornik Luiz Felipe Scolari ima puno razloga za brigu, jer je Brazil djelovao jalovo i nije stvorio niti jednu pravu prigodu. Reprezentacija Brazila počela je u sustavu 4-3-3, odnosno Julio Cesar na vratima, u obrani Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva i Marcelo, u veznom redu Luiz Gustavo, Oscar te Paulinho, te u napadu Hulk, Neymar i Fred, i ta će postava vjerojatno zaigrati protiv Hrvatske na startu SP.

Brazllske linije (obrana - vezni red - napad) bile su prilično udaljene jedne od drugih, tako da smo gledali jedan čudan nogomet kada je u pitanju Brazil, sa puno dugačkih dodavanja napamet, te pokušaja Neymara da individualnim akcijama stvori priliku. Ovakav način igre Brazila otvara puno prostora za kontranapade. Također, Srbija je dobro pokrila bokove, tako da ofenzivi skloni braniči Daniel Alves i Marcelo nisu napravili ništa.

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Vida, Lovren, Pranjić (Vrsaljko, 25) - Modrić (Rakitić, 59), Brozović - Eduardo (Olić, 76), Kovačić (Sammir, 59), Perišić (Rebić, 67) - Jelavić (Mandžukić, 59).

AUSTRALIJA: Ryan - Franjić, Špiranović, Wilkinson, Davidson - Milligan (McKay, 81), Jedinak (Holland, 74) - Leckie (Taggart, 85), Oar (Troisi, 81), Vidošić (Halloran, 53) - Cahill (Bresciano, 66).

STRIJELCI: 1:0 Jelavić (58)

STADION: Arena Fonte Nova

GLEDATELJA: 8.500

Žuti kartoni: Vida (44), Mandžukić (64), Srna (84). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter