SP Brazil: Grčka pobijedila Obalu Bjelokosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka - Obala Bjelokosti 2:1. Fortaleza. Stadion Castelao. Gledatelja 64.000. Sudac: Carlos Vera (Ekvador); Strijelci: 1:0 Samaris (42), 1:1 Wilfried Bony (74), 2:1 Samaras (90-11m)

GRČKA: Karnezis (od 24. Glykos) - Torosidis, Papasthathopoulos, Manolas, Cholebas - Karagounis (od 78. Gekas), Maniatis, Christodoulopoulos, Kone (od 12. Samaris) - Salpingidis, Samaras

OBALA BJELOKOSTI: Barry - Aurier, Kolo Toure, Bamba, Boka - Tiote (od 61. Bony), Serey Die, Yaya Toure, Kalou - Gervinho (od 83. Sio), Drogba (od 78. Diomande)

U dvoboju trećeg kola C skupine svjetskog nogometnog prvenstva Grčka je u šokantnoj završnici u Fortalezi pobijedila Obalu Bjelokosti 2:1 i izborila plasman u osminu finala kao drugoplasirana momčad iza Kolumbije.

Grčka je do pobjede stigla golom Georgiosa Samarasa iz jedanaesterca u 90. minuti. Prije toga Grci su poveli u 42. minuti golom Andreasa Samarisa, a izjednačio je Wilfried Bony u 74. minuti. Grčka je posve zasluženo stigla do pobjede protiv neuvjerljive Obale Bjelokosti koja je kalkulirala i sve izgubila. Obali Bjelokosti je trebao bod za prolaz, no Grci su odigrali sjajnu utakmicu i zasluženo su pobijedili.

Grci su tijekom susreta zabili dva gola, još tri puta uzdrmali okvir gola i imali još tri sjajne prilike. Grci su bolje otvorili utakmicu, no u prvih pola sata nije bilo previše uzbuđenja. Prvu pravu priliku imali su u 33. minuti, no sjajan udarac Cholebasa završio je u vratnici. Tri minute kasnije Grci su zaprijetili iz slobodnog udarca, ali je Barry bio spreman. Do promjene rezultata došlo je 42. minuti kada je Samaras presjekao dodavanje Tiotea, te sjajno asistirao Samarisu koji je lijepim udarcem doveo Grčku do vodstva. Bio je to prvi pogodak Grka na ovom svjetskom prvenstvu.

U nastavku susreta Grčka se orijentirala na kontre i vrlo lako je mogla povećati svoje vodstvo. U 54. minuti je Christodoulopoulos pucao tik uz vratnicu, a četiri minute kasnije i Salpingidis je mogao zabiti gol, no njegov udarac je Barry sjajno zaustavio. U 68. minuti Karagounis je opalio sa 20-tak metara, no uzdrmao je vratnicu. kazna za promašaje stigla je u 74. minuti kad je Wilfried Bony na asistenciju Gervinha vratio Obalu Bjelokosti u život.

Svjesni kako ih samo pobjeda vodi dalje, Grci su sve karte bacili u napad i 80. minuti su mogli do novog vodstva. Na njihovu žalost, udarac Torosidisa završio je u okvir gola. Grčka je sjajnu priliku imala i u 87. minuti, no ponovo je Salpingidis loše pucao. Kada se već činilo da će utakmica završiti bez pobjednika, Sio je neopreznim startom u sudačkoj nadoknadi u kaznenom prostoru srušio Samarasa.

Napadač Celtica je preuzeo odgovornost i sigurnim udarcem donio Grcima pobjedu vrijednu drugog kruga. Grcima se sada otvorio put prema četvrtfinalu, jer ih u osmini finala očekuje Kostarika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter