SP Brazil: Francuska rapsodija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utakmici 2. kola E skupine Svjetskog prvenstva u Salvadoru nogometaši Francuske pobijedili su Švicarsku čak 5:2 (3:0) te praktički izborili osminu finala.

Švicarska je pala u samo dvije minute, u 17. su primili gol nakon kornera, a čim su krenuli s centra još jedan. Potom u 32. minuti Benzema nije iskoristio penal, ali je prije odlaska na odmor Francuska još jednim pogotkom zaključila fenomenalnu igru u prvom poluvremenu. Nakon toga samo je bilo pitanje koliko će tešku katastrofu doživjeti Švicarci.

Francuska je povela u 17. minuti nakon kornera. Valbuena je ubacio, a Giroud glavom trese mrežu. To je bio 100. gol Francuske na svjetskim prvenstvima.

Novi šok Švicarci su doživjeli već u sljedećoj minuti. Krenuli su s centra, ali Behrami je napravio katastrofalnu pogrešku, predao je loptu Benzemi koji je povukao kontru i potom dodao Matuidiju koji zabija za 2:0.

U 30. minuti Xhaka s 20 metara odlično puca, ali vratar Lloris odbija loptu do Shaqirija, koji iz stopostotne šanse promašuje. A već u sljedećem napadu Djourou je oborio u kaznenom prostoru Benzemu i sudac Kuipers je dosudio penal za Francusku.

Penal je izveo Benzema, ali vratar Benaglio ga je pročitao, a na odbijenu loptu natrčao je Cabaye koji sa pet metara pogađa gredu. Bila je to 32. minuta.

Unatoč tom promašaju Francuzi su nastavili "uništavati" Švicarce kontrama i polukontrama, a iz jedne takve u 40. minuti zabio je Valbuena na asistenciju Girouda.

U drugom poluvremenu Francuzi su i dalje bili vrlo opasni, a odličnu igru Karim Benzema okrunio je pogotkom u 67. minuti, nakon dodavanja Pogbe. Bio je to treći gol Benzeme na ovom Svjetskom prvenstvu.

No, to nije bio kraj mukama za Švicarce. U 73. minuti Benzema je asistent, a Moussa Sissoko pogađa za 5:0.

Do kraja susreta Švicarci su uspjeli ublažiti poraz. Prvo je zabio Blerim Džemaili u 81. minuti iz slobodnog udarca s 30 metara, a potom u 87. iz voleja je pogodio Granit Xhaka.

Francuzi još teoretski nisu osigurali osminu finala, no s dvije pobjede i gol-razlikom 8-2 samo ih veliko čudo može spriječiti da se uvrste među 16 najboljih momčadi svijeta. (Hina)

ŠVICARSKA: Benaglio - Lichtsteiner, Steve von Bergen (Senderos, 9), Djourou, Rodriguez - Inler, Behrami (Džemaili, 46), Shaqiri, Xhaka - Seferović (Drmić, 69), Mehmedi.

FRANCUSKA: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 66), Evra - Cabaye - Valbuena (Greizmann, 82), Matuidi, Sissoko - Benzema, Giroud (Pogba, 63).

STRIJELCI: 0-1 Olivier Giroud (17), 0-2 Blaise Matuidi (18), 0-3 Mathieu Valbuena (40) 0-4 Karim Benzema (67), 0-5 Moussa Sissoko (73), 1-5 Blerim Džemaili (81), 2-5 Granit Xhaka (87).

SUDAC Bjorn Kuipers (Nizozemska)

STADION Arena Fonte Nova

GLEDATELJA 50.000


Podijeli: Facebook Twiter