SP Brazil: Europski derbi pripao Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometna reprezentacija Njemačke izborila je plasman u polufinale svjetskog prvenstva u Brazilu nakon što je u četvrtfinalnom ogledu u Riju de Janeiru pobijedila Francusku 1:0 (1:0).

Njemačka je prva izborila polufinale SP-a pobijedivši u ružnoj utakmici na "vrućoj" Maracani Francusku pogotkom braniča Matsa Hummelsa u 13. minuti. Nijemci nikako nisu briljirali, ali su opet, već po tradiciji, ušli među četiri najbolje ekipe svijeta. Dosad nezaustavljiva Francuska, koja je igrala senzacionalno u dosadašnjem dijelu prvenstva, jednostavno se "slomila" na gustoj njemačkoj obrani, predvođenoj sjajnim vratarom Manuelom Neuerom. Njemačka je ovom pobjedom izborila četvrto uzastopno polufinale na svjetskim prvenstvima, te 13. u svojoj povijesti.

Nijemci su poveli u 13. minuti kada je centaršut Kroosa branič Mats Hummels glavom sproveo pod samu gredu nemoćnog Llorisa.

Bio je to jedini udarac Nijemaca na protivnički gol u prvom dijelu, dok je kod Francuza prijetio Benzema, i to čak u četiri navrata. U 7. minuti šut napadača Reala je otišao pokraj vrata, Benzemine pokušaje u izglednim prilikama su u 34. i 42. minuti blokirali njemački braniči, a njegov pokušaj u 44. minuti lako je obranio Neuer, koji je spriječio i pokušaj Valbuene u 33. minuti.

U 24. minuti dogodila se i sporna situacija pred francuskim vratima, Debuchy je očito potegnuo Klosea u kaznenom prostoru, no argentinski sudac nije svirao kazneni udarac.

Francuzi su u drugom dijelu krenuli agresivnije, no što zbog velike vrućine, što zbog odlične njemačke obrane, ništa se nije događalo do 70. minute kada udarac Muellera odlazi iznad vrata. U 77. minuti pokušao je Matuidi, a Neuer je bio spreman, da bi u 82. minuti Schuerrle promašio priliku utakmice. Oezil je prošao po lijevoj strani, Mueller je proslijedio do napadača Chelseaja čiji udarac iz blizine u matnoj situaciji nogama brani Lloris. Schuerrle je imao priliku i u 88. minuti, no tada je njegov udarac blokiran.

U sudačkoj nadoknadi Francuzi su konačno došli do izgledne prilike, Benzema je izbio sam ispred Neuera, a njemački vratar njegov jaki udarac brani jednom rukom i uvodi Nijemce u polufinale.

Elf će u polufinalu igrati protiv pobjednika večerašnjeg ogleda između Brazila i Kolumbije u Fortalezi. (Hina)

FRANCUSKA: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 72), Evra - Pogba, Cabaye (Remy, 73), Matuidi- Valbuena (Giroud, 85), Benzema, Griezmann

NJEMAČKA: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger,Khedira - Müller, Kroos (Kramer, 90), Özil (Goetze, 84) - Klose (Schuerrle, 70)


Podijeli: Facebook Twiter