SP Brazil: BiH se oprostila pobjedom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Bosne i Hercegovine od svog su se premijernog nastupa na svjetskim prvenstvima oprostili 3-1 (1-0) pobjedom protiv Irana u susretu 3. kola skupine F igranom na stadionu Arena Fonte Nova u Salvadoru.

Strijelci za BiH bili su Edin Džeko (23), Miralem Pjanić (59) i Avdija Vršajević (83), dok je strijelac jedinog gola za Iran bio Reza Ghoochannejad (82).

Ovom pobjedom BiH je natjecanje završila na trećem mjestu u skupini s tri boda, dok je Iran posljednji s bodom. Prvo mjesto u skupini F osvojila je Argentina s devet bodova, dok je drugo mjesto pripalo Nigeriji koja je osvojila četiri boda.

Iako je Iran trebao biti motiviraniji za ostvarivanje rezultata u posljednjem kolu, jer je još imao priliku pobjedom izboriti plasman u osminu finala, mnogo bolje su dvoboj odigrali reprezentativci BiH.

Već u prvih 10 minuta Džeko je imao dvije prilike za pogodak, ali njegov dobar udarac u 4. minuti obranio je Haghighi, da bi u 9. minuti nakon ubačaja Sušića preslabo pucao glavom.

Ipak, treću priliku Džeko je pretvorio u pogodak. Najbolji bosanski igrač u 23. minuti je povukao loptu prema golu Irana, te sa 22-23 metra uputio prizemni udarac koji je završio u mreži uz samu vratnicu.

Pogodak BiH "probudio" je Irance koji su već u sljedećoj minuti mogli izjednačiti, ali udarac Ghoochannejada zatresao je gredu. BiH je mogla na odmor s dva gola razlike, ali Vršajević je u 42. minuti promašio iz izgledne prilike nakon proigravanja Džeke.

Vodstvo od 2-0 reprezentaciji BiH osigurao je Pjanić u 59. minuti. Nakon što su oduzeli Irancima loptu na 30-ak metara od njihova gola, igrači BiH odlično su kombinirali, a ključnim se pokazalo odlično proigravanje Hajdukova veznjaka Sušića za Pjanića koji je utrčao u 16-erac i svladao Haghighija.

Jedini pogodak za Iran na ovom SP postigao je Ghoochannejad u 82. minuti. Nakon što Bošnjaci nisu dobro očistili pred svojim vratima, lopta je stigla na lijevo krilo do Nekounama koji je uputio oštru loptu u peterac gdje se našao Ghoochannejad.

Ipak, čim su krenuli s centra igrači BiH su poveli sa 3-1, Salihović je sjajno proigrao Vršajevića na desnoj strani, a Hajdukov bočni igrač sjurio se u 16-erac i preciznim udarcem zatresao mrežu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter