SP Brazil: Belgija - Alžir 2:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu 1. kola H skupine svjetskog nogometnog prvenstva Belgija je u Belo Horizonteu na stadionu Mineirao pobijedila Alžir 2-1 premda je nakon prvog poluvremena gubila 0:1. Pred 55.000 gledatelja na stadionu Mineiro sudio je Marco Rodriguez iz Meksika. Strijelci: 0:1 Feghouli (24pen), 1:1 Fellaini (70), 2:1 Mertens (80)

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vertonghen - Witsel, Dembele (Fellaini, 65), Chadli (Mertens, 46)- De Bruyne, Lukaku (Origi, 58), Hazard

ALŽIR: M'Bolhi - Bougherra, Ghoulam, Medjani (Ghilas, 84), Halliche - Bentaleb, Mostefa, Taider, Feghouli - Mahrez (Lacen, 72), Soudani (Slimani, 66)

Nogometaši Belgije su preokretom došli do pobjede u uvodnoj utakmici SP-a protiv Alžira, koji se 70 minuta vrhunski branio, vodio s 1:0 i bio na pragu senzacije. Ipak, momčad Vahe Halilhodžića, koji je odlično taktički posložio momčad i iznenadio velike favorite Belgijance, nije izdržao dokraja, presudile su izmjene Marca Wilmotsa jer su zamjene Fellaini i Mertens odveli Belgiju do preokreta i pobjede. Belgija je razočarala u prvom dijelu, ali je i pokazala da ima vrlo kvalitetnu klupu, te bi mogla daleko dogurati na ovom prvenstvu.

Iako su uvjeti u Belo Horizonteu bili praktički idealni, obje momčadi su počele u vrlo laganom ritmu, a na prvu opasniju situciju čekalo se čak 21 minutu kada je Witselov udarac s 20 metara obranio alžirski vratar. U 24. minuti Alžir je izveo protunapad, a u kaznenom prostoru je Vertonghen povukao i srušio Feghoulia, te je meksički sudac opravdano dosudio kazneni udarac.

Penal je izveo sam Feghouli i prevario Curtoisa za iznenađujuće vodstvo momčadi Vahe Halilhodžića i prvi pogodak Alžiraca na svjetskim prvenstvima još od 1986. Belgijanci su dokraja poluvremena pokušavali probiti sada već pravi "bunker" Alžiraca, no ozbiljnije je zaprijetio samo Witsel u 34. minuti s 25 metara, a njegov udarac je odbio vratar M'Bolhi.

Prvih 25 minuta drugog dijela Belgija nije uspijevala probiti alžirski bedem, a onda je u 70. minuti nabacio de Bryune, a veznjak manchester Uniteda Fellaini okrenut leđima glavom pogodio same rašlje za izjednačenje. Pogodak je dao krila Belgijancima, a djelovao pogubno za alžirski moral, pa je u 80. minuti najskuplji belgijski igrač Eden Hazard izveo svoju jedinu pravu akciju na utakmici i pronašao samog Mertensa, a igrač Napolija je zakucao loptu u mrežu za potpuni preokret. U 84. minuti Fellaini je glavom pogodio gredu, dok u završnici Alžirci nisu imali niti snage niti znanja da ugroze belgijska vrata.

U drugom susretu iz ove skupine večeras se u Cuiabi sastaju Rusija i Južna Koreja.

U susretima drugog kola 22. lipnja igraju Rusija - Belgija, te Južno Koreja - Alžir, a treće kolo je na rasporedu 26. lipnja, a sastaju se Alžir - Rusija, te Belgija - Južna Koreja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter