SP Brazil: Argentina u polufinalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu četvrtfinala svjetskog nogometnog prvenstva Argentina je u Brasiliji pobijedila Belgiju s 1:0 (1:0), te izborila prvo polufinale nakon 1990. godine. Pred 60.000 gledatelja na stadionu Nacional sudio je Talijan Nicola Rizzoli. Strijelac: 1:0 Higuain (8)

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta - Lavezzi (Palacios, 70),Biglia, Mascherano, Di Maria (Perez, 33) - Messi, Higuain (Gago, 81)

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel,Fellaini - Mirallas (Mertens, 59), De Bruyne, Hazard (Chadli, 76)- Origi (Lukaku, 59)

Argentina se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva pobijedivši u Brasiliji Belgiju s 1:0, a jedini pogodak na utakmici postigao je i najbolji pojedinac dvoboja Gonzalo Higuain već u osmoj minuti susreta. Argentina je odmah nakon vodstva "umrtvila" utakmicu, činilo se da obje momčadi igraju u "drugoj brzini", a Belgijanci u ovom dvoboju nisu pokazali niti 50 posto igre s kojom su došli u četvrtfinale.

Momčad Marca Wilmotsa pokušala je u završnici i na čistu snagu, no bezuspješno jer su se Argentinci znalački branili. Važnost dvoboja itekako je utjecao na kvalitetu dvoboja, pa je upravo nevjerojatno da su Belgijanci u dvoboju osmine finala protiv SAD-a uputili čak 38 udaraca prema vratima, a danas protiv Argentine samo 8, a samo dva u okvir vrata.

Argentini je ovo prvi plasman u polufinale svjetskog prvenstva nakon 1990. godine i World Cupa u Italiji na kojem su 'Gauči' osvojili drugo mjesto. Belgiji je već plasman u četvrtfinale bio drugi najveći uspjeh u povijesti. 'Crveni vragovi' su bili bolji tek 1986. kada su na SP-u u Meksiku bili četvrti. Kao i Njemačka i Brazil, i Argentina je rano povela u četvrtfinalu.

U 8. minuti Higuain je dočekao jednu sretno odbijenu loptu i iz prve je snažnim udarcem pospremio u sami donji desni kut belgijskih vrata. Taj vodeći pogodak je jako usporio igru Argentinaca, dok Belgijanci nisu pronalazili rješenja protiv čvrste južnoameričke obrane. U 25. minuti pokušao je šutem izdaleka De Bruyne, a Romero je to obranio, da bi u 33. minuti zbog ozljede igru napustio Angel Di Maria.

U 40. minuti Messi je iz slobodnog udarca sa 17 metara tukao malo iznad grede, a dvije minute kasnije Mirallas je u padu glavom uputio loptu tik pored vratnice argentinskih vrata. Drugi dio je započeo sjajnom prilikom Higuaina koji se oslobodio Kompanya i s desetak metara pogodio gredu. U 61. minuti Fellaini glavom gađa iznad grede, a u 76. minute je iz igre izašla neprepoznatljiva prva zvijezda belgijske reprezentacije Eden Hazard.

Belgijanci su u završnici pokušali dugačkim loptama na Fellainija, Van Buytena i Lukakua, a u trećoj minuti sudačke nadoknade Messi je išao sam prema Curtoisu koji brani njegov udarac, da bi u posljednjim sekundama udarac Witsela otišao iznad grede i bio je to kraj belgijskih nadanja u produžetak.

Argentina će u polufinalu igrati protiv pobjednika večerašnjeg ogleda između Nizozemske i Kostarike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter