SP 2014: Za 15 dana "sambe" najmanje 25.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine bilo je prava poslastica za europske navijače, a među njima i hrvatske. Uz dobru organizaciju moglo se zbilja jeftino pratiti hrvatsku nogometnu reprezentaciju, prvenstveno jeftino stići do odredišta podjelom troškova.

U Južnoafričku republiku nismo imali po što ići s obzirom na to da se reprezentacija na to svjetsko prvenstvo nije plasirala, no praćenje kockastih na predstojećem prvenstvu u Brazilu, koje će se održati od 12. lipnja do 13. srpnja, moglo bi vjernim pratiteljima europskih nogometaša zbog svoje udaljenosti biti najskuplje u povijesti.

No, najvjerniji ne posustaju i vjerojatno su mnogi već predali zahtjeve za gotovinske kredite kako bi si priuštili put do Brazila, stoga donosimo pregled mogućih troškova odlučite li se bar 15 dana, koliko će trajati utakmice po skupinama, bodriti Modrića, Mandžukića, Srnu i društvo.

Onima koji žele ići u Brazil savjetujemo da odmah počnu s pripremama i rezervacijama. Za početak, dobra vijest je da za Brazil ne trebamo izraditi vizu. Tu, međutim, staju olakotne okolnosti. Cijene ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine kreću se od 15 do 990 dolara, no najjeftinije su rezervirane za brazilske studente, građane starije od 60 godina i korisnike socijalnih programa.

Za europske navijače cijene se kreću u rasponu od 90 do 175 dolara. Naravno, potrebno je kupiti ih unaprijed, a termini prodaje se mogu pratiti na službenoj internetskoj stranici Fife. Ostanete li bez ulaznica, a sve je spremno za put, jedina preostala opcija je "žicanje" HNS-a u predvorjima hotela ili pak kupovina "na crno", dakako po paprenim cijenama.

Najteži izdatak za odlazak u Brazil su zrakoplovne karte. Naime, povratne karte za izravne letove nude se po cijenama od 900 eura, no valja računati i na troškove transfera do polaznih zračnih luka, primjerice Londona ili Frankfurta, što je ostvarivo odabirom low budget kompanija.

Iz Hrvatske je put Brazila moguće krenuti portugalskom zrakoplovnom kompanijom TAP, s noćenjem u Portu, a cijena povratne karte iznosi oko 1.300 eura. Već su započele rezervacije karata, stoga savjetujemo da rezervaciju obavite što prije jer bi opcija u posljednji čas mogla biti brutalno skupa.

Važno je istaknuti da dolaskom u Brazil ne prestaju zrakoplovni transferi. Naime, svjetsko prvenstvo odvijat će se u 12 gradova domaćina, a ždrijeb će odlučiti gdje će se koja utakmica održati. Što je najgore, ti su gradovi udaljeni i do pet tisuća kilometara, a budući da niti jedan prekooceanski let ne uključuje Rio de Janeiro, sasvim je sigurno da će hrvatski navijači morati upoznavati ljepote Brazila dugo putujući od utakmice do utakmice.

Što se tiče smještaja u Brazilu, mediji već naveliko pišu da će hotelijeri i privatni iznajmljivači u gradovima domaćinima cijene dizati u nebo. Moguće je da će biti organizirani navijački kampovi s noćenjem, gdje bi se u tom slučaju cijena kretala od 30 do 50 eura po osobi.

Grubom računicom troškova došli smo do iznosa od dvadesetak tisuća kuna, no valja računati na još najmanje pet tisuća kuna da biste do posljednjeg dana boravka ipak imali koju kovanicu u džepu. Navijanje za repku je skup sport, zar ne? (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter