SP 2014.: Pobjede Ekvadora, Venezuele i Čilea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg je jučer prekrio stadion Vojvodine i zaprijetio da utakmica između Srbije i Škotske ne bude odigrana. No, do zakazanog početka susreta kompletan travnjak je očišćen u čemu je pomogla i skupina škotskih navijača.

Delegat UEFA-e je nakon pregleda stanja travnjaka dopustio odigravanje utakmice. Problemi je nastao nakon što je snijeg padao cijele noći, a radnicima stadiona Vojvodine pridružilo se dvadesetak navijača škotske reprezentacije koji su, odjeveni u tradicionalne kiltove, pomogli domaćinima da uklone snijeg sa stadiona Karađorđe. Mediji u ukazuju da to nije jedini poštovanja vrijedan potez škotskih navijača u Srbiji, jer su ranije jučer dali humanitarni prilog i za Dječje selo u Sremskoj Kamenici.

Uoči utakmice skupina navijača Vojvodine "Firma 1989" iz Novog Sada priopćila je da će bojkotirati sve mečeve državne reprezentacije do smjene ili ostavke rukovodstva Nogometnog saveza Srbije.

Srbija - Škotska 2:0

NOVI SAD Stadion Karađorđe. Sudac: Ištvan Vad (Mađarska). Strijelci: 1:0 Đuričić (59'), 2:0 Đuričić (65'). Žuti kartoni: Nastasić, Tošić, Stojković (Srbija), Rhodes, Adam, Bridcutt (Škotska).

SRBIJA: Stojković, Nastasić, Ivanović, Tošić (od 90. Stevanović), Tadić (od 69. Đorđević), Fejsa (od 86. Petrović), Milivojević, Tomović, Basta, Đuričić, Subotić.

ŠKOTSKA: Marshall, Hutton, Hanley, Caldwell, Naismith, McArthur (od 46. Adam), Rhodes (od 80. Burke), Maloney (od 80. Miller), Whittaker, Boyd, Bridcutt.

Belgija - Makedonija 1:0

Stadion Kralj Baudouin. Sudac: Olegario Benquerenca (Portugal). Strijelci: 1:0 Hazard (62'). Žuti kartoni: Mirallas (Belgija), Hasani (Makedonija).

BELGIJA: Curtois, Alderweireld, Vermaelen, Kompany, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Dembele (od 55. Chadli), Benteke, Hazard (od 90. Fellaini), Mertens (Od 46. Mirallas).

MAKEDONIJA: Pačovski, Georgievski, Noveski, Sikov, Tričkovski (od 63. Trajkovski), Pandev, Ristovski (od 70. Todorovski), Gligorov, Ibraimi, Ivanovski, Tasevski (od 46. Hasani).

Ostale kvalifikacije

U vrlo uzbudljivom danu azijskih kvalifikacija za SP 2014. Japan je izgubio kod Jordana, Australija je kod kuće odigrala samo 2:2 s Omanom, dok je Južna Koreja pobijedila Katar pogotkom u 96. minuti.

U skupini B Jordan je, nakon Australije, kod kuće iznenadio s 2:1 Japan, kojemu je trebao bod da i teoretski potvrdi plasman na SP. Prvi pogodak za domaćine zabio je Bani Ateyah u 45. minuti, Ibrahim je u 60. minuti povisio na 2:0, a za Japance je u 69. minuti smanjio igrač Manchester Uniteda Shinji Kagawa. Japanci su ubrzo imali priliku za izjednačenje, ali je Yasushito Endo u 72. minuti promašio penal za plasman na SP.

Na Olimpijskom stadionu u Sydneyju Omanci su šokirali Australce preko Mubaraka (7) i autogolom australskog Hrvata Mile Jedinaka u 52. minuti. Pogocima Tima Cahilla (52) i Bretta Holmana (86) Australci su se spasili poraza, ali su remijem bitno smanjili svoje šanse za plasman na SP. Japanci predvode skupinu s 13 bodova i praktički su osigurali jedno od prva dva mjesta koje izravno vode u Brazil. Za drugo i treće mjesto vodi se velika borba jer Jordan ima 7, Australija 6 i utakmicu manje, Oman 6, a Irak pet bodova. I drugoplasirana momčad iz svake skupine ide izravno, a trećeplasirane selekcije u Aziji će u međusobnim dvobojima odlučiti tko će u baraž protiv petoplasirane selekcije iz Južne Amerike.

U skupini A Južna Koreja je u Seulu slavila s 2:1 protiv Katara pogotkom Song Heun Mina u 96. minuti. Južnokorejanci su poveli zgoditkom Lee Keun Hoa (60), a za Katar je izjednačio Al Khalfan (64). Uzbekistan je u Taškentu pobijedio Libanon s 1:0 pogotkom Servera Đeparova u 65. minuti, te su ostali vodeći u skupini s velikim šansama da po prvi puta izbore nastup na Svjetskom prvenstvu. Uzbekistan vodi s 11 bodova, Južna Koreja ima deset, Iran sedam i utakmicu manje, dok je Katar na 7, a Libanon s 4 boda sve dalje od prva tri mjesta.

Nogometaši Portugala i Češke ubilježili su gostujuće pobjede. Češka je u skupini B gostovala u Armeniji i pobijedila 3:0 pogocima Mateja Vydre (47, 81) i Daniela Kolara (94), pa su Česi, nakon domaćeg poraza od Danske (0:3) u petak, ipak ostali u konkurenciji za prve dva mjesta u skupini u kojoj vodi Italija s 10 bodova. U skupini F Portugalci su slavili u Bakuu protiv Azerbajdžana s 2:0, ali su do pobjede stigli tek nakon što je u 55. minuti isključen domaći igrač Rauf Alijev. Prvi zgoditak postigao je stoper Bruno Alves (62), a pobjedu je potvrdio Hugo Almeida (78). Estonija je u skupini D u Tallinu svladala Andoru s 2:0 pogocima Henria Aniera (45+1) i Joela Lindperea (61).

Argentina i Ekvador su nakon 12. kola južnoameričkih kvalifikacijskih utakmica za svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu ostali na vrhu ljestvice. Argentinci su protiv Bolivije na nadmorskoj visini od 3.600 m u La Pazu odigrali neodlučeno 1:1, dok je Ekvador uvjerljivo sa 4:1 na svom terenu pobijedio Paragvaj. Do pobjeda su došle i Venezuela i Čile.

Zahvaljujući remiju u La Pazu Argentinci ostaju na vrhu ljestvice. Domaći nogometaš Marcelo Martins je doveo Boliviju u vodstvo u 25. minuti. Za goste je gol prije odlaska na odmor zabio Ever Banega na asistenciju najboljeg nogometaša svijeta Lionela Messija. Argentina je 2009. kada je zadnji put gostovala u La Pazu doživjela jedan od najtežih poraza sa 6:1.

Urugvaj, koji je na SP 2010. bio treći, polako se udaljava od svjetskog prvenstva 2014. nakon sinoćnjeg poraza od 2:0 od Čilea. Venezuela ke pobjedom od 1:0 nad Kolumbijom ostavila živom nadu za odlazak na SP. Prve četiri južnoameričke reprezentacije se plasiraju za SP, dok petoplasirana ide u dodatne kvalifikacije. Brazilci su se kao domaćini SP plasirali izravno.

Argentina ostaje na vrhu ljestvice sa 24 boda iz 11 utakmica. Na drugom mjestu je Ekvador sa 20 bodova i utakmicom manje, slijedi Kolumbija (19) također s utakmicom manje. Čile i Venezuela su izjednačeni sa 15 bodova, s tim da je Čile četvrti zbog bolje gol razlike. Na šestom mjestu je Urugvaj sa 13 bodova, a do kraja kvalifikacija mu je preostalo još pet utakmica. Peru je sedmi sa 11 bodova i utakmicom manje, slijede Bolivija (9) i Paragvaj (8). (Hina)

Novi Zeland u dodatnim kvalifikacijama

Nogometna reprezentacija Novog Zelanda očekivano je osvojila prvo mjesto u oceanijskoj zoni kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo te će prolazak na drugo SP zaredom, nakon što je nastupila 2010. u JAR-u, tražiti protiv četvrte reprezentacije iz zone CONCACAF. Novozelanđani su kontinentalne kvalifikacije završili sa stopostotnim učinkom, odnosno sa šest pobjeda iz šest utakmica u trećem krugu, a u posljednjem su dvoboj svladali Solomonske otoke 2:0. Oba gola postigao je Tim Payne (3, 88). U drugom susretu posljednjeg kola Nova Kaledonija je svladala Tahiti 1:0 golom Cesara Lolohee (86). Nova Kaledonija je zauzela drugo mjesto s 12 bodova, dok je Tahiti treći s tri boda. (H)


Podijeli: Facebook Twiter