Sovinjak: Bura uništila desetogodišnji trud maslinara

Samo u masliniku Adriana Černeke stradalo je petstotinjak stabala (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Samo u masliniku Adriana Černeke stradalo je petstotinjak stabala (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Maslinicima u okolici Sovinjaka kao da je protutnjao tornado, udari orkanske bure u ponedjeljak su čupali i lomili stabla maslina. - Očekivali smo prvu pravu rodnu godinu nakon deset godina otkako smo ih posadili, no to će biti prva i posljednja, očajan je Sergio Černeka iz Brnozi kod Sovinjaka. Upravo u okolici Sovinjaka maslinari su pretrpjeli najveće štete, a samo je Černeki stradalo petstotinjak stabala maslina.

Dan nakon olujnog vremena, na sjeveru Istre saniraju se i procjenjuju štete, no šteta koju su naleti orkanske bure prouzročili u maslinicima gotovo da je nepopravljiva. Poklopile su se dvije nepovoljne okolnosti, u nedjelju je pala obilna kiša koja je natopila zemlju i olakšala posao buri koja je zapuhala u ponedjeljak dosežući čak i 150 kilometara na sat.

- U naletima vjetra nestao je desetogodišnji trud. Orkanska bura čupala je stabla iz korijenja, neka je čak preokrenula naopako, a druga nagnula i prekinula im korijenje tako da se i ako ih budemo uspravljali, vjerojatno neće uspjeti oporaviti, ističe Sergio Černeka.

Šteta ima i na drugim područjima, u okolici Sovinjskog Polja, Mluna i na Vrhuvštini. Adrianu Černeki u okolici sela Medveje stradalo je pedesetak stabala maslina starih između deset i petnaest godina, koje je orkanska bura iščupala iz korijena. No to nije konačna šteta, ima još oštećenih i nagnutih stabala gdje je pitanje hoće li se uspjeti oporaviti. Obitelj Černeka do sada je pobrala dvije trećine maslina, no berbu nisu uspjeli privesti kraju. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter