Sotin: Pronađeni ostaci žrtava iz masovne grobnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U poljima nedaleko od vukovarskoga prigradskog naselja Sotina u masovnoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci najmanje triju žrtava, a mjesto iskapanja obišao je danas i ministar branitelja Predrag Matić, koji je rekao da je riječ o primarnoj grobnici, to jest grobnici iz koje su tijela premještena.

Iskapanje je započelo jučer.

"Ovdje su ostali posmrtni ostatci nekoliko osoba, a znamo i lokaciju grobnice na koju su preostala tijela prevezena i pokopana", rekao je Matić novinarima i dodao kako je riječ o lokaciji sotinske klaonice na kojoj se već obavljaju istraživanja.

Potvrdio je da su grobnice pronađene na osnovi svjedočenja osobe protiv koje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine provodi istragu zbog sumnje na kazneno djelo ratnog zločina počinjeno u Sotinu 1991. godine.

"Konačno je na djelu prava suradnja Vlade RH i nadležnih tijela Republike Srbije koja je rezultirala time što vidite. Potraga za zatočenima i nestalima i dalje ostaje prioritet Vlade i Ministarstva branitelja. Zagrizli smo poput pitbulla i nećemo posustati", istaknuo je Matić.

Po njegovim riječima, iz Sotina je na popisu zatočenih i nestalih još 25 osoba.

"Vjerovali ili ne, ovo je nakon 22 godine prvi pokazatelj službene suradnje, kada se politika konačno izmaknula iz toga humanitarnog pitanja i zato vjerujem da smo blizu rasvjetljavanja sudbine mnogih od još preostale 1703 nestale osobe", rekao je Matić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter