Sošić: Istra je primjer političke netolerancije!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokalna samouprava, demokratizacija, regionalizacija, decentralizacija i obrazovna politika, neke su od tema o kojima su u četvrtak na konferenciji za novinare govorili Mario Sošić i Tatjana Tomaić, članovi Odbora za medije HDZ-a Istarske županije. Sošić se u nekoliko navrata osvrnuo na poteze bivše Kukuriku vlasti, kazavši da su i ove teme bile u sklopu njihovih programskih politika no međutim, kako je rekao, od svega su ostala samo pusta i prazna obećanja.

Istaknuo je da Kukuriku koalicija za četiri godine nije učinila ništa glede regionalnog ustroja, rekavši da su u zadnjoj godini mandata učinili tek konkretne korake ka financijskoj centralizaciji sredstava zbog čega su općine i gradovi izgubili od 10 do 20 posto izvornih proračunskih sredstava na godišnjoj razini.

- Taj je financijski atak na lokalnu samoupravu rezultirao time da su istarske općine i gradovi radi proračunskog balansa, posegnuli za višestruko povećanom rasprodajom općinskih i gradskih nekretnina kako bi pokrili unaprijed planiranu opću potrošnju proračunskih korisnika, rekao je Sošić.

Kazao je da se HDZ zalaže za regionalizaciju u funkcionalnom smislu te da županije moraju ostati predstavničko tijelo između države i lokalne samouprave, dok središnja vlast treba zadržati mehanizme kontrole u transparentnom trošenju sredstava. Osvrnuo se i na slučaj "istarske putovnice" kazavši da to miriše na autonomiju, a govoreći o toleranciji u Istri kao omiljenoj temi istarskih političara, konstatirao je da je Istra zorni primjer nepolitičke netolerancije.

- Tolerancije u Istri ima, zahvaljujući općoj i političkoj kulturi kao i nekim drugim socijalnim određenjima i to u kontekstu međuljudskih odnosa, osobito hrvatske većine prema ostalim manjinama. No tolerancije nedostaje kod vladajuće IDS-ove politike i njenih upravljačkih elita u odnosu na druge političke manjine i neistomišljenike, a takva politička diskriminacija veliki je demokratski deficit vladajuće politike u Istri, istaknuo je Sošić.

Tatjana Tomaić osvrnula se na nacionalnu obrazovnu politiku, rekavši da je nužno modernizirati hrvatski obrazovni sustav na načelima učinkovitosti, pravičnosti, dostupnosti i ekonomičnosti.

- Školovanje treba biti dostupno svima i treba postati temelj našeg razvoja i društva kroz usvajanje novih znanja. Svi podržavaju potrebu za reformom školstva, no to treba postati kontinuirani proces od izuzetnog značaja za budućnost Hrvatske, rekla je Tomaić i dodala da je u planu nastavak kurikularne reforme i modernizacije obrazovanja, uključivanjem većeg broja stručnjaka ali i uvažavanjem primjedbi koje su znanstvenici s raznih institucija, predložili analizom dostupnih materijala.

Tomaić je govorila i o znanstvenom istraživanju koje je provela, za period od 2000. do 2010. godine, a odnosi se na fiskalnu decentralizaciju. Naglasila je da iako je Istra najrazvijenija županija, u stopi rasta zaostaje za hrvatskim prosjekom. "Stoga bi učinkovita decentralizacija koju planira prevesti nova Vlada na čelu s HDZ-om, pridonijela dinamici razvoja Istarske županije", zaključila je Tomaić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter