SOS telefon - za neke jedina obitelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga SOS telefon Istarske županije iz Pule nedavno je proslavila 20. rodendan, a tijekom dva desetljeca rada primili su više od 20.500 poziva iz cijele Hrvatske.

"Zvala nas je svaki dan, otkrila nam je samo da je iz Rijeke, da ju je obitelj napustila. Bila je stara i jako bolesna, nikoga više nije imala... Pokušavali smo joj kroz razgovor pružiti utjehu i pokoju lijepu rijec. Nije tražila mnogo. Pozivi su najednom prestali. Kasnije smo otkrili da je umrla. Zvala nas je do posljednjeg dana, mi smo joj bili jedina obitelj."

Ovo je samo jedna od tužnih sudbina s kojima se volonteri SOS telefona svakodnevno susrecu pokušavajuci putem žice pružiti psihološku pomoc osobama u nevolji.

U pocetku njihova rada su pozivi bili potaknuti ratom i nacionalizmom, postojalo je veliko nepovjerenje i strah medu ljudima, a danas je usamljenost jedan od najvecih problema, mahom kod starijih osoba. Posebno su teški pozivi zlostavljanih osoba. Pokušavamo ih ohrabriti da potraže pomoc, ali cesto smo nemocni jer osobe ostaju zarobljene u krugu nasilja, kaže Ivanka Leto, predsjednica udruge SOS telefon.



Iako su žrtve obiteljskog nasilja najcešce žene, dešava se da SOS telefon zovu i muškarci poput supruga kojeg zlostavlja žena alkoholicarka.

Trenutno u udruzi na telefonima radi 18 posebno educiranih volontera koji, osim tople rijeci, osobama pružaju korisne informacije o tome u kojim udrugama i institucijama mogu potražiti konkretnu pomoc. Leto objašnjava da biti volonter na SOS telefonu nije lagan zadatak: neki ne izdrže slušati tolike probleme i jad, pa odustanu, posebice mladi.

- Ponekad smo jedini koji znamo što se dešava osobama s druge strane žice. Oni nam otvore dušu, a mi ih slušamo, satima ako treba, objašnjava Leto. Tako je svaki put kada ih nazove umirovljenica koja zbog nedostatka novca gotovo gladuje.

- Povukla se u svoj stan, udaljila se i od prijateljica jer, kaže, sram ju je pozvati nekoga na kavu kad kave nema. Nakon što plati režije ostaje joj novca samo za kruh i mlijeko, ali srami se tražiti pomoc, kaže Leto. Dodaje da trebamo dobro otvoriti oci jer je oko nas sve više siromašnih osoba koje skrivaju svoje teško financijsko stanje zbog srama, a pomoc im je itekako potrebna. (Maša JERIN)

I SOS treba pomoc

Zbog financijske krize i smanjenih dotacija Grada Pule udruzi SOS telefon prijetilo je gašenje. Naime, umjesto 20.000 kuna, koje posljednjih deset godina dobivaju od Grada Pule, lani im je uplaceno svega 7.800 kuna, što im nije dostajalo za pokrivanje telefonskog racuna i ostalih režija. Uskocila je Istarska županija s donacijom od 5.000 kuna, a županijskim se sredstvima upravo ureduje prostor udruge. Nedavno je uvedena dvojezicnost tako da je moguce ugovoriti termin s volonterima koji poznaju talijanski jezik. Takoder, angažirali su strucnu osobu za pravne savjete. U udruzi planiraju da, uz telefonske razgovore, pružaju pomoc "u cetiri oka", naravno s pozivateljima koji žele direktan kontakt. Besplatni broj SOS telefona 0800-8484 otvoren je svakim radnim danom poslijepodne.


Podijeli: Facebook Twiter